Pelerinajul la Mănăstirea Nicula se apropie de sfârşit. Zeci de mii de credincioşi s-au rugat la icoana făcătoare de minuni
A fost o nouă noapte de rugăciune la Mănăstirea Nicula, ultima, pentru că astăzi pelerinajul ajunge la final. Zeci de mii de credincioşi au luminat dealul din jurul lăcaşului de cult cu lumânări ţinute în mână şi într-un glas s-au rugat şi au cântat cântece dedicate Fecioarei Maria. Au făcut asta direct în faţa icoanei făcătoare de minuni, care a fost scoasă de un sobor de preoţi din biserică pentru ca pelerinii să se poate închina.
De Redactia Observator la 15.08.2023, 07:58De cum a apus soarele, dealul mănăstirii Nicula s-a transformat din nou într-un loc uriaş de rugăciune. Ultimii pelerini dar şi preoţii veniţi de departe la mănăstire, s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, înainte de a fi scoasă din biserică.
Alex Prunean, reporter Observator: În acest moment are loc cel mai important punct al pelerinajului. Preoţii au scos icoana Fecioarei Maria din biserică şi au pus-o pe scenă în faţa zecilor de mii de credincioşi care au umplut dealul din spatele mănăstirii.
Acest lucru se întamplă o singură dată pe an, astfel că pelerinii au făcut ca momentul să fie unul special. Zeci de mii de oameni au venit din toate colţurile ţării, fiecare cu propria rugăciune şi poveste. Paul are 17 ani şi vine din Târgu Mureş. De data aceasta nu vrea să ceară ceva prin rugaciune, ci doar să mulţumească.
Reporter: Ce te-a făcut să vii anul acesta?
Paul: Recunoştinţa pentru că am venit când eram mic, când eram bolnav şi aici m-am vindecat.
Elena din Sibiu, în schimb, a venit la Nicula pentru prima dată şi e total impresionată de energia de aici.
Elena: Este un timp splendid şi rugăciune care intră în suflet şi în minte şi asta ne-a făcut să venim la Nicula.
Icoana făcătoare de minuni, purtată pe braţe de preoţi
La miezul nopţii, preoţii au înconjurat lăcaşul de cult cu icoana purtată pe brate. Mulţi au ales să îi aducă o jertfă fecioarei maria înconjurând vechea bisericuţă din lemn în coate şi genunchi.
IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului: Sărbătoarea adormirii Maicii Domnului e importantă peste tot, dar în mod deosebit la Nicula este din cale afară de venerată. de ce, pentru că aici la Nicula este icoana făcătoare de minuni care la sfârşitul secolului 17, când românii din Ardeal erau necăjiţi, ea câteva săptămâni a plâns.
Astăzi, la mănăstire sunt aşteptaţi şi mai mulţi credincioşi, pentru că mulţi aleg să vină doar la slujba specială de Adormirea Maicii Domnului. La plecare, pelerinii vor fi primi sarmale şi cozonac din partea celor de la mănăstire.