Pelerinii au străbătut sute de kilometri pe jos, în căruţă sau cu trenul în cea mai mare procesiune din sud-estul Europei: "Mi-a schimbat viaţa"
Mii de credincioşi au pornit spre Şumuleu Ciuc, la cea mai mare procesiune din Sud-Estul Europei, de Rusaliile Catolice. Pelerinii au străbătut zeci de kilometri pe jos, în căruţă sau cu trenul.
De Redactia Observator la 26.05.2023, 07:51Mii de mii de pelerini romano-catolici au pornit din toate colţurile ţării pentru a ajunge la Şumuleu Ciuc de Rusaliile Catolice. Pe jos, cu căruţa sau chiar pe cal, conform tradiţiei, credincioşii au parcurs cântând zeci de kilometri.
Sebestyen Jozsef, pelerin: De acum două zile am pornit de la Prain. În prima zi am făcut 25 de kilometri, în a doua zi 32 de kilometri şi azi dimineaţă cred că deja suntem peste 10, 12.
Reporter: Câţi kilometri mai trebuie să faceţi?
Pelerin: Mai sunt în jur de 50.
- Peste 300.000 de credincioşi, aşteptaţi la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc. Preşedinta Ungariei va fi...
- "Cu cât stai mai mult la coadă, cu atât e darul mai mare". Sute de români s-au închinat la racla cu moaştele...
- Explozie de bucurie la Napoli. Echipa lui Maradona a câștigat al treilea titlu din istorie: "Îi mulţumesc lui...
Pelerinii din Ungaria au pornit în urmă cu 50 zile pentru cei 1100 de kilometri pe care îi au de parcurs.
Pelerin: Acest pelerinaj mi-a schimbat viaţa foarte mult şi mi-a adus multe lucruri bune în viaţă. Și acum că au trecut zece ani m-am gândit că pentru 50 de ani ai mei vreau să mulțumesc, și nu în 40 de zile, în 50 de zile.
Pelerinajul, închinat Fecioarei Maria
Alţi credincioşi din Ungaria au mers până la Şumuleu Ciuc cu trenul. În Târgu Mureş, au fost întâmpinaţi de oameni cu mâncare, apă şi cântece religioase.
Localnic: Îi primim cu dragoste, aplaudăm, felicitări că vin. Mulţumim că vin pentru un efort deosebit de mare. E ceva ce nu se poate explica în vorbe. Cand te duci acolo şi vezi ce se întîmplă, sute de mii de oameni. Din Australia, până în Canada vin anual.
Pelerinajul este închinat Fecioarei Maria care i-a ajutat pe credincioșii de la Șumuleu în anul 1567, când principele Transilvaniei a încercat să le impună religia unitariană. Credincioșii catolici se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Șumuleu Mic și își împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn.