Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Cu cât stai mai mult la coadă, cu atât e darul mai mare". Sute de români s-au închinat la racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

Doi dintre cei mai iubiţi sfinţi de către români, Împăratul Constantin cel Mare şi mama sa, Elena, sunt sărbătoriţi astăzi de credincioşii din toată ţara. Cei doi sunt cunoscuţi drept Sfinţii care au dat libertate creştinismului. Catedrala Patriarhală, care şi-a sărbătorit hramul, a fost loc de pelerinaj toată ziua. Peste 1,8 milioane de români își serbează onomastica. 

de Diana Speretoiu

la 21.05.2023 , 20:36

Racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost pusă în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale încă de dimineaţă. Şi tot în zorii zilei au venit şi primii pelerini. "Am plecat la 6 şi ceva de acasă ca să mă închin la Sfintele Moaşte că azi e o sărbătoare importantă", spune un bărbat. Un buzoian povesteşte că a plecat "la 3 jumătate azi noapte", special ca să fie aici.

Liturghia de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sute de credincioşi au asistat la Sfânta Liturghe oficiată de Patriarhul Daniel. Cu mâinile împreunate ca la rugăciune, cu flori şi mai ales cu credinţă, pelerinii au stat cuminţi, la coadă. "Așteptarea... Cu cât e mai lungă cu atât e mai binevenită. Cu cât stai mai mult la coadă, cu atât e darul şi mai mare", spune o femeie. 

Vezi și

"Nu există să stai la Sfintele Moaşte ale oricăror Sfinţi şi să nu fii ajutat. Nu există! Nu contează cât de lungă e așteptarea, importantă este destinația și finalul acestei așteptări", cered o tânără.

Pe acelaşi subiect

"La baldachinul Sfinţilor de pe Dealul Patriarhiei sunt depuse spre închinare Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, şi moaştele Sfântului Nectarie. Credincioşii sunt aşteptaţi să vină aici până duminică seară", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator. La finalul slujbei a fost proclamată canonizarea Sfântului Neofit Cretanul, Mitropolitul Ţării Româneşti la mijlocul secolului 18. 

Zi de sărbătoare în toată ţara

A fost zi de sărbătoare şi în alte parohii din ţară. La Târgu-Jiu, oraşul care-i are drept patroni spirituali pe Sfinţii Împăraţi, 200 de preoţi şi mii de credincioşi au luat parte, cu făclii aprinse şi icoane, la o procesiune impresionantă.

Sărbătoriţi atât de ortodocşi, cât şi de catolici, în aceeaşi zi, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt consideraţi "întocmai cu apostolii" pentru contribuţia uriaşă pe care au avut-o la răspândirea şi înflorirea creştinismului. "Ei au dat libertate de credință, de manifestare efectivă în public a credinței", explică Nicolae Chivulescu, preot.

Împăratul Constantin a rămas în memoria tuturor drept primul lider roman care a legalizat religia creştină în Imperiu. Iar mama sa, Elena, a găsit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » "Cu cât stai mai mult la coadă, cu atât e darul mai mare". Sute de români s-au închinat la racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena