Un fals medic veterinar din Dâmboviţa a răspândit pesta porcină, susţinând că poate vindeca animalele
Epidemia de pestă porcină deschide tot mai multe dosare penale. În satul Lucieni, din Dâmboviţa, unde a fost descoperit ultimul focar, un veterinar fără drept de practică ar fi încercat să "vindece" animalele bolnave şi astfel ar fi răspândit boala.
De Redactia Observator la 17.09.2018, 20:06Epidemia de pestă porcină deschide tot mai multe dosare penale. În satul Lucieni, din Dâmboviţa, unde a fost descoperit ultimul focar, un veterinar fără drept de practică ar fi încercat să "vindece" animalele bolnave şi astfel ar fi răspândit boala. Şi localnicii care şi-au tranşat porcii în lumina farurilor de la maşini au încercat să vândă carnea sau să o ducă la rude. În schimb, la Dragalina, în Călăraşi, e altfel de revoltă. 20 de mii de porci vor fi îngropaţi, iar oamenii cred că leşurile le vor contamina apa.
Dacă n-am fi în septembrie, am putea crede că a venit Crăciunul. Pe o rază de trei kilometri, aproape toate familiile au tăiat câte un animal. L-au pus în congelator, iar carnea care n-a mai încăput au trimis-o la rude. Doi săteni sunt cercetaţi după ce au fost prinşi de poliţie cu 20 de kilograme de carne în portbagaj.
ION VĂTĂMANU, viceprmarul comunei Lucieni: A fost confiscata, am inteles ca i se va da amenda. Pacat ca nu e bine sa imprastiem microbul.
La Lucieni, unde a fost descoperit cel mai recent focar de pestă porcină, sătenii au tăiat, într-o noapte, toţi porcii. Azi, veterinarii n-au mai avut ce inventaria.
Focarul a apărut în curtea unui om de afaceri ai cărui porci bolnavi au fost trataţi şi operaţi, contra cost, de un asistent veterinar fără drept de practică.
Sandu Tolea, director la DSV Dâmbovița: Dacă a făcut castrare acum două săptămâni în curtea respectivă, ar fi posibil ca el să fi transmis boala.
Asistentul veterinar are dosar penal. Anchetele nu opresc însă epidemia. Comuna Dragalina din Călăraşi stă pe un butoi cu pulbere. Virusul a ucis peste 170 de porci într-o fermă cu 21 de mii de animale. Nimeni nu ştie, însă, ce s-a întâmplat cu leşurile lor. Teoretic, în focar nimeni nu intră şi nimeni nu iese decât cu aprobare şi control. În realitate este altfel.
Un excavator, o cisternă şi un autoturism au făcut cale întoarsă la vederea echipei de filmare. Patronul fermei ar fi baricadat şi el dincolo de garduri. Inspectorii veterinari nu sunt străini de ce se întâmplă în interior.
Dialog primar-seful de la DSV:
- Cu porcii morţi în complex ce au făcut până la urmă?
- Au incinerator. I-am pus să-i incinereze. Aseară am mai prelevat nişte probe de la nişte purcele care erau moarte.
Îngroparea lor ar fi un dezastru. În sat sunt zone unde pânza freatică este la nici un metru distanţă de suprafaţă, iar localnicii beau apă din fântâni.
MARIAN GABRIEL STANCIU, primarul comunei Dragalina: Imi este teama de sanatatea locuitorilor din zona, mai ales ca avem si autostrada soarelui la 1 km de aceasta zonă.
MIHAI BEŞTEA, subprefectul judeţului Călăraşi: S-a luat hotărârea de îngropare în incinta fermei. Colegii de la Apele Române şi-au dat avizul, colegii de la Mediu şi-au dat avizul.
În sat, de teama virusului, sătenii şi-au tăiat porcii, după modelul vecinilor din Dâmboviţa.
MARIAN GABRIEL STANCIU, primarul comunei Dragalina: La Dragalina e Crăciun de o lună şi jumătate.
PETRE DAEA, ministrul Agriculturii: Daca au facut bine? Eu spun ca nu. Nu toti realizeaza ca este o boala extrem de periculoasa. Nu se vede, nu se simte, nu se aude, realizezi doar in momentul in care pune jos animalul!
Până acum au fost puse jos, prin ucidere, peste 270 de mii de animale. Sunt 922 de focare în cele 13 judeţe atinse de epidemie şi nicio speranţă că virusul ar putea fi oprit curând.