Piloţii, bănuiţi vinovaţi pentru incidentul în care au explodat roţile unui avion TAROM
O ipoteză stupefiantă iese la iveală în cazul incidentului aviatic în timpul căruia cele patru anvelope ale unui avion TAROM au explodat la aterizare. De vină ar fi fost piloţii aeronavei, o arată un raport intern al companiei de stat.
De Redactia Observator la 12.09.2019, 20:35O ipoteză stupefiantă iese la iveală în cazul incidentului aviatic în timpul căruia cele patru anvelope ale unui avion TAROM au explodat la aterizare. De vină ar fi fost piloţii aeronavei, o arată un raport intern al companiei de stat. În urmă cu două luni, ar fi aterizat cu frâna de parcare activată pentru că, în timpul zborului, maneta este folosită uneori ca punct de sprijin pentru tava cu mâncare. Specialiştii spun că o astfel de neglijenţă putea costa viaţa pasagerilor. Până acum, oficialii TAROM nu au comentat aceste informaţii.
Aşa arătau pneurile aeronavei de tip ATR, la scurt timp după aterizarea pe pista aeroportului din Otopeni. Se întâmpla în luna iulie a acestui an. La două luni distanţă, primele concluzii trase de compania TAROM indică o posibilă greşeală a piloţilor. Ar fi aterizat cu frâna de parcare activată.
Frâna de parcare este situată în cabina piloţilor, undeva la mijlocul distanţei dintre cei doi. Raportul pomeneşte o cutumă din aviaţie. Piloţii trag frâna pentru a sprijini uneori pe ea o tavă cu mâncare sau băuturi. La aterizare, aparatul a pus roţile înfrânate pe pistă. Atunci a avut loc şi explozia pneurilor.
Frâna de parcare funcţionează ca o frână de urgenţă. Este acţionată doar după ce aparatul aterizează şi rulează câteva zeci de metri. În cazul de faţă pneurile aeronavei ATR au cedat după câteva secunde de rulaj pe pistă cu roţile înfrânate.
Sorin Stoicescu, fost pilot: Premisa unui incident deosebit de grav sau chiar accident putea să fie. Este obligaţia companiei TAROM, dacă s-au obişnuit, să îi dezobişnuiască. Este obligaţia lor ca să pună un warning. Este bine să fie reprimată cu seriozitate această situaţie
Imaginile cu roţile aeronavei distruse în totalitate par să confirme raportul intern al TAROM. La fel şi declaraţiile pasagerilor de la acea vreme.
Un pasager spune că "după ce a atins pista, s-a simţit la câteva secunde o problemă. Şi problema respectivă se pare că a fost o explozie a tuturor roţilor".
În paralel, cercetările făcute de Centrul de Investigaţii şi Analiză în domeniul Siguranţei Aviaţiei Civile arată că incidentul nu s-a produs din cauza vreunei defecţiuni tehnice a avionului.
Laurenţiu Gorgan, investigator CIAS: Nu putem trage concluzia că a fost o defecţiune a instalaţiei hidraulice care guvernează şi sistemul de frânare al aeronavei
Raportul final va fi gata în câteva săptămâni. În aeronava de tip ATR a TAROM se aflau, în momentul producerii incidentului aviatic, 22 de pasageri, doi însoţitori de bord, pilotul şi copilotul. Până acum, conducerea companiei de stat nu a comentat rezultatele raportului intern apărute în presă.