Piloţii elicopterului Puma Naval, în prima linie de apărare la Marea Neagră. Aeronava este proiectată să distrugă chiar şi submarine
Marea Neagră s-a umplut cu nave de război, atât ale NATO, cât şi ale Rusiei. Totul pe fondul conflictului de la graniţa cu Ucraina. Pentru România, în prima linie de apărare se află piloţii elicopterelor Puma Naval. Este aeronava proiectată să distrugă chiar şi submarine. Pe timp de pace, însă, participă la misiuni de salvare. O echipă Observator a participat, în exclusivitate, la antrenamentul piloţilor. Un reportaj de Andreea Fillip şi Ionuţ Văduva.
De Redactia Observator la 16.04.2021, 09:19- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Echipa Observator a urcat la bordul elicopterului Puma Naval, o aeronavă de război gata să intervină în cazul pericolelor care apar în Marea Neagră.
Andreea Filip, reporter Observator: Elicopterul Puma Naval cu care zburăm poate participa la misiuni de căutare şi atac al submarinelor, cercetare aeriană şi căutare şi salvare şi poate identifica ţintele de la o distanţă de 20 km.
Bogdan Curcă, comandantul Grupului de Elicoptere: Putem vedea fiecare ţintă, unde merge, ce face, numele de identificare, pe care noi le transmitem navei.
Această aeronavă a intervenit, la începutul primăverii, pentru salvarea naufragiaţilor de pe ambarcaţiunea rusească ce s-a scufundat în Marea Neagră.
Bogdan Curcă, comandantul Grupului de Elicoptere: Eu eram la manşă, alături de un alt coleg experimentat, a fost o misiune dificilă, condiţiile meteo erau la limită. Am decolat pe timp de zi şi am continuat pe timp de noapte până târziu.
Doar aşii aviaţiei iau parte la astfel de misiuni. Piloţii sunt antrenaţi pentru a reacţiona eficient în orice fel de situaţie.
Bogdan Curcă: Sunt anumite momente când ne pregătim pentru situaţii speciale de urgenţă. Când cedează un motor, când luăm o pasăre, e singura soluţie să facem o aterizare de urgenţă.
În fiecare an, elicopterele Puma Naval, alături de fregatele Forțelor Navale Române, participă la misiuni NATO. Astfel de exerciţii s-au înteţit pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, care a dus la întărirea prezenţei militare în Marea Neagră.