Planta căreia i s-a dedicat un festival în Mureş. Gospodinele au pregătit prăjituri şi pizza, iar turiştii au fost atât de încântaţi încât au luat şi acasă
Rubarba a fost vedeta unui festival cu tradiție organizat în localitatea Saschiz din județul Mureș. Gospodinele din sat au pregătit prăijituri, gemuri şi chiar pizza din această plantă. Turiştii, care au venit din toate colţurile ţării special pentru acest eveniment, au gustat cu plăcere din toate sortimenele şi mulţi au cumpărat şi pentru acasă.
De Redactia Observator la 12.05.2024, 20:18Un adevărat ospăţ culinar a fost în curtea bisericii fortificate din Saschiz. Toate bunătăţile de la festival au fost preparate cu rubarbă. "Diverse prăjituri cu rubarbă, toate cu rubarbă, făcute de femei din vecinătate. Fiecare a venit cu câte o reţetă. Încercăm acum, de când e sărbătoarea Rabarbărului, toate dintre noi încercăm să-l cultivăm şi să-l protejăm", spune o femeie. 15 feluri de prăjituri cu rubarbă au fost preparate pentru acest eveniment, la care s-au folosit aproximativ 400 de ouă. Noutatea din acest a fost cozonacul cu rubarbă, făcut după o reţetă adaptată de gospodinele din zonă.
Un kilogram de rubarbă s-a vândut cu 15 lei
Pofticioșii s-au grăbit să guste din bucatele, şi unii au luat şi pentru acasă. Un kilogram de rubarbă s-a vândut cu 15 lei, iar un ghiveci cu 20 de lei. La festival, gospodinele au preparat şi pizza cu rubarbă. "Pregătim pizza cu rubarbă. Aluatul este pregătit ca cel pentru pâine. Întindem acest sos preparat din rubarbă, ulterior o să adaugăm salam, cârnaţi şi brânză maturată, produse locale", spune o gospodină.
Gospodinele din zonă mai fac din rubarbă şi ciorbă, compot sau sirop. Planta a devenit tot mai populară la noi în ţară în ultima perioadă, în special în zona Ardealului. Inclusiv Regele Charles a fost fascinat de gustul dulce-acrişor al desertului săsesc cu rubarbă când a fost la noi în ţară.