Video "Hai ţurai şi ţurai, cozonacul de Dubai!" Maria are doar 4 ani, dar este deja meşteră în pregătit aluatul
Cu două săptămâni înainte de Paște, Maramureșul e cuprins de un parfum dulce şi aromat care trădează un singur lucru: cozonacul e pregătit! Dar nu gospodinele s-au apucat de gătit, ci copiii. Îmbrăcați în straie tradiționale și echipați cu șorțuri de bucătari, micii maeștri ai aluatului s-au întrecut într-un concurs culinar plin de savoare și voie bună. La final, aplauzele au mers către cozonacul care a cucerit nu doar juriul, ci inimile tuturor.
Îmbrăcați în cele mai frumoase straie tradiționale, copiii de la o grădiniță din Târgu Lăpuș nu s-au mulțumit doar să arate bine, ci au vrut să impresioneze și prin gust! Cu zâmbete poznașe și mânuțe dibace, au reinventat cozonacul bunicii într-o variantă modernă, cu un ingredient surpriză: fisticul!
Cozonacul copilăriei, pregătit de cei mici
"Hai ţurai şi ţurai, cozonacul de Dubai!" Printre micii maeștri ai aluatului, am întâlnit-o şi pe Maria. O fetiță de doar 4 ani, cu zâmbet molipsitor și ambiție cât pentru un întreg restaurant! Alături de colegii ei, a frământat un cozonac de post, după o rețetă specială. Şi este hotărâtă ca la final, echipa ei să iasă câştigătoare.
"Am venit la concursul de cozonaci pentru că mie îmi place aici, deoarece e foarte frumos. Lămâi, zahăr vanilat, drojdie, şi mai punem o esenţă, şi ou!", spune Maria.
- Transelectrica avertizează: O pană de electricitate ar putea afecta România, de Paşte
- Muzeul Ouălor Încondeiate inima Bucovinei. Cum arată un ou de peste 100 de lei, pictat manual
- Cele mai simple şi rapide reţete pentru prăjiturile de post
- Sejururile de Paşte în România s-au scumpit. 7 din 10 camere sunt rezervate deja în cele mai căutate destinaţii
- Cât costă cozonacul de Paşte, anul acesta. Şi veganii au de unde alege
Aproape 200 de copii, plini de entuziasm și creativitate, s-au aliniat la startul acestei competiții gastronomice. Întrecerea a fost o adevărată aventură culinară, dar, la final, tot gustul, a făcut diferenţa. "Criteriile de jurizare ale cozonacilor sunt gustul, în primul rând, aspectul, originalitatea, respectarea reţetei alese, dar şi ţinuta vestimentară, respectiv costumul popular şi costumul de bucătar", spune Ioana Baboșan, organizator concurs.
"Am observat emoţie, emoţie constructivă, dar şi dorinţa copiilor de a da tot ce-i mai bun şi a pune suflet în cozonacul lor", a declarat Vlad Herman, primar Târgu Lăpuș.
Echipa care a cucerit juriul cu cel mai gustos cozonac a fost răsplătită cu diplome şi ropote de aplauze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰