Ploaia înghețată a lăsat sute de șoferi cu mașini avariate. Haos în procesul de despăgubire
Ploaia de gheaţă a lăsat în urmă aproape trei mii de arbori rupţi şi sute de maşini distruse. Pentru şoferii păgubiţi, ziua a început la cozi, în faţa instituţiilor, să ceară banii promişi pentru reparaţii.
De Redactia Observator la 28.01.2019, 21:10Ploaia de gheaţă a lăsat în urmă aproape trei mii de arbori rupţi şi sute de maşini distruse. Pentru şoferii păgubiţi, ziua a început la cozi, în faţa instituţiilor, să ceară banii promişi pentru reparaţii. Doar că angajaţii primăriilor par depăşiţi de situaţie. Nimeni nu ştie cum şi mai ales când proprietarii autoturismelor pot fi despăgubiţi. Grav este că pericolul nu a trecut: chiar şi acum, gheaţa continuă să cadă, după trei zile de fenomene meteo extreme.
Sunt imagini surprinse de dimineaţă în faţa Administraţiei Domeniului Public Sector 2. Pe maşinile angajaţilor, cad bucăţi mari de gheaţă din copaci şi de pe cabluri. Culmea, e chiar instituţia care ar trebui să-i despăgubească pe şoferii afectaţi de ploaia îngheţată.
Încercăm să vedem cât de greu este să primim banii de la stat. Mai întâi, mergem la Primăria Sectorului 2. De la primărie, suntem trimişi la sediul ADP sector 2. Aici.. surpriză. Un inspector recunoaşte că nimeni nu ştie deocamdată cum vor fi despăgubiţi şoferii. În timp ce încercăm să obţinem răspunsuri, întrebările curg din partea proprietarilor de autoturisme.
”Nu stiau ce informatii sa ne dea. Să facem cererea după care o să primim un răspuns, nu se ştie când”, spune un păgubit.
Şi în sectorul trei, unde zeci de arbori au fost rupţi în cele trei zile de ploaie îngheţată, şoferii au rămas cu aceleaşi întrebări.
”Mă întreb dacă o repar singur, de fapt, şi dacă merită”, spune un șofer.
AURELIAN BĂDULESCU, viceprimarul Capitalei: Toţi arborii la nivelul Municipiului Bucureşti au un proprietar. De luni încolo vom anunţa persoanele care deja vor veni cu astfel de cereri spre primărie , ce paşi trebuie să facă ca aceştia să fie despăgubiţi.
Dosarul de despăgubire trebuie să conţină o notă de constare a pagubelor, copii după buletin şi talonul maşinii, plus constarea întocmită de agenţii de poliţie.
Ar putea fi un proces de durată, pentru că bilanţul e fără precedent în Bucureşti. Peste 390 de autoturisme au fost avariate, după ce 2.600 de arbori s-au rupt sub greutatea gheţii.
50 de persoane au ajuns la spital şi peste 21 de mii de apeluri au fost date la 112 în doar 72 de ore - un record pentru România. Astăzi, mulţi au renunţat să mai aştepte intervenţia autorităţilor şi au tăiat singuri arborii căzuţi.