Podcast SRI. Șeful Brigăzii Antitero a povestit cât de aproape a fost România de un atentat terorist: "Ne-a trecut glonţul pe la ureche"
Serviciul Român de Informaţii a lansat podcastul TOP (ne)SECRET, al cărui realizator este Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului. Primul său invitat a fost generalul de brigadă Dorin Rădulescu, şeful Brigăzii Antitero din SRI, ”departamentul vedetă”, după cum spune Marincea. Generalul a povestit cum a evoluat în carieră şi despre modul în care cei din SRI gestionează situaţiile de criză. ”Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla, pentru că oricât de bun ar fi cineva, în zona asta, şi vorbim de servicii de top, nimeni nu poate să acopere tot”, spune generalul despre o criză majoră teroristă în ţara noastră.
De Redactia Observator la 17.12.2021, 18:14”Crize de acest gen nu au fost. Au fost nişte acţiuni, înainte, în principal nişte acţiuni teroriste înainte de Revoluţie, prin 91, prin 85, la care, la momentul respectiv luptătorii USLA au acţionat cum trebuie. Nu am avut crize în sensul în care au fost în Franţa, sau în alte ţări din UE, şi sincer îşi spun că nici nu ne dorim aşa ceva”, a declarat el.
”Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla, pentru că oricât de bun ar fi cineva, în zona asta, şi vorbim de servicii de top, nimeni nu poate să acopere tot. Lucrurile au evoluat atât de mult încât încerci să te pregăteşti în fiecare zi să ai capacitatea de a reacţiona prompt, să ai viteză de reacţie, să poţi folosi toate mijloacele, pentru, dacă nu poţi preveni, să poţi diminua damage-ul unui astfel de eveniment”, afirmă reprezentantul SRI.
Prevenția este principalul scop al Brigăzii Antitero a SRI
- Filmul atacului din Spania. Românul s-a întors la fostul loc de muncă înarmat cu 3 pistoale şi multe cartuşe....
- Bombă găsită sub maşina unui poliţist, în timpul unui miting la care participa preşedintele Turciei, Recep...
- Momentul în care taxiul din Liverpool explodează, surprins de o cameră de supraveghere. Atacatorul voia să...
”Se pregătesc pentru acel moment în care trebuie să intervină”, a spus generalul, despre ”braţul armat” al Antitero, cei care se pregătesc zi de zi, precizând că îşi doreşte ca, la încheierea mandatului, să poată raporta că nu s-a întâmplat niciun eveniment terorist”.
”Nu trebuie musai să împuşti pe cineva ca să fii pregătit pentru aşa ceva. În mentalitatea noastră, ultimul lucru este să ajungi să scoţi arma. Din contră, încercăm tot timpul, cei care se ocupă de zona pe pregătire, instructorii, să îşi înveţe oamenii să se controleze”, a arătat Rădulescu.
General a mai spus că pentru cei care lucrează în acest domeniu nu e frustrant. ”Suntem evaluaţi pentru a nu avea. Primul obiectiv cu care lucrăm şi ne motivăm oamenii este prevenţia. Niciunul dintre noi nu îşi doreşte ca un individ să facă ceva şi după aia să spunem: vai, am reuşit să îl trimitem după gratii”, a spus el.
General SRI, despre un posibil atentat terorist în România
Întrebat dacă SRI a dejucat vreun potenţial atentat terorist, despre care nu se ştie public, generalul a răspuns: ”Îţi pot spune cu certitudine că au existat câteva cazuri concrete şi în România, dar şi la nivel european, care sunt cunoscute de beneficarii noştri, în care graniţa era foarte subţiere. Adică, probabil că dacă am mai fi stat sau cum se spune, ne-a trecut glonţul pe la ureche. (..) Câteodată, este vital să fii la momentul potrivit, într-o anumită zonă. Au existat”, a afirmat generalul.
Despre tendinţa de a face ”mişto”, specifică României, generalul a răspuns: ”Mişto-ul, în societatea românească, câteodată este dus la paroxism. Avem acest stil al nostru de a face miştp de orice”.
”În momentele în care noi descoperim astfel de cazuri, situaţii, profesional, nu îţi permiţi să zici, nu cred, e o vrăjeală, cine mă, ăla? Omul ăla pregătise nişte substanţe explozive care, în condiţii de laborator se obţineau foarte greu. Sunt oameni care au o anumită pregătire, din păcate, sunt oameni care au anumite afecţiuni psihice, (...) de multe ori, aceste procese de radicalizare vin aşa, ca un capac, pe alte probleme, de natură socială, pe fondul consumului de substanţe, pe probleme psihice, şi multe altele. (..) şi la un moment dat există un declic. Eu nu îmi permit ca acel terorist în şlapi, dacă a comis nişte infracţiuni (..) eu sunt obligat să dau acea sesizare DIICOT-ului, că mă obligă legea. Ce să aştept, să meargă cu cuţitul la şcoală, să bage cuţitul într-un copil? Să aibă o ieşire şi apoi să te întrebe toată lumea, cu atât mai mult cu cât tu îâl aveai în monitorizare pe un individ, să aştepţi să ce? Misiunea noastră de bază este prevenţia”, a afirmat generalul, arătând că ”important este că nu a lăsat să se materializeze ceva”.
sursa: news.ro