Poliţiştii şi pompierii fac anchete separate în cazul incendiului de la Spitalul de Copii din Iaşi
A fost din nou plan roşu de intervenţie într-un spital din România. Un cabinet de consultaţii al Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iaşi s-a aprins, iar flăcăile uriaşe, care s-au văzut de departe, au pus pe jar un oraş întreg. Rudele pacienţilor au venit în fugă de teamă că se va întâmpla o nouă tragedie. Din fericire, de data aceasta nimeni nu a fost rănit. Cadrele medicale au acţionat rapid şi au evacuat pacienţii şi rudele. Printre ei erau 13 copii, dintre care unul intubat.
De Andreea Petrescu la 23.06.2021, 14:08- Zeci de persoane au fost evacuate în urma incendiului izbucnit la spitalul din Iaşi.
Alarma s-a dat la ora 18 și 54 de minute. La 112 au sunat chiar cadrele medicale. Flăcările din salonul de consultaţii al spitalului pentru copii din Iaşi erau înalte de doi-trei metri. Din fericire, în acel moment nu se afla nimeni în cabinet.
Diana Cimpoieşu, coordonator SMURD Moldova: Au găsit locul de unde provenea incendiul şi au deconectat sursele de energie, de oxigen, şi au evacuat toţi pacienţii cu părinţii şi personalul medical, asistenţi medicali şi infirmiere care se aflau în zona respectivă.
Pentru că degajarea de fum era mare au fost evacuaţi rapid 13 copii de la etajele 2 și 3, dar și 11 cadre medicale și şapte aparținători. În total, 31 de persoane. Printre evacuaţi a fost şi un copil care era intubat, acesta fiind internat cu o malformație gravă.
Infirmieră: Erau copii, s-au evacuat, s-au dus pe etajele celelalte, sunt bine. Acolo erau şi pacienţi.
Ionuţ Grădinaru, şeful ISU Iaşi: S-a activat planul roşu de intervenţie. S-a ajuns la locul intervenţiei la ora 19.00, iar incendiul a fost lichidat la ora 19.37.
Spitalul de Copii din Iaşi, construit în 1970
Rudele celor internaţi au ajuns într-un suflet la spital.
Soţul unei femei internate: În spital este soţia cu un băiat. Suntem bucuroşi că au scăpat. Dacă era noaptea, era infern, era jale.
Tânăr: Prietena mea este internată. Este bine, este sus la 7.
După stingerea incendiului, infirmierele şi femeile de serviciu au fost chemate la muncă pentru a ajuta la curăţenie.
Vasile Cepoi, director DSP Iași: Astăzi şi mâine probabil, până se igienizează, până se face curăţenie, nu se va putea intra acolo. De aceea urgenţele vor fi duse şi rezolvate la Spitalul de Neurochirurgie.
Spitalul de copii din Iași, contruit în 1970, se află în renovare generală, aripa în care a izbucnit incendiul urmând să fie şi ea reabilitată. Clădirea are aviz de securitate la incendiu, iar cauzele producerii acestuia sunt in curs de stabilire.
Ionuţ Grădinaru, şeful ISU Iaşi: După terminarea lucrărilor şi în urma verificărilor în teren va urma să i se elibereze sau nu autorizaţia de securitate la incendiu.
Incendiile în spitalele româneşti au devenit deja o obişnuinţă.
Cele mai violente incendii au avut loc pe 14 noiembrie 2020, la Piatra-Neamţ, unde zece persoane au murit în Secţia de Terapie Intensivă, şi pe 29 ianuarie anul acesta, la un pavilion al Spitalului Matei Balş din Capitală. 20 de pacienţi de la Matei Balş au murit fie pe loc, fie după ce au fost evacuaţi.
Pompierii şi poliţiştii fac anchete separate în cazul incendiului de la spitalul din Iaşi
Autorităţile au început ancheta în cazul incendiului de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, unde peste 30 de persoane au fost evacuate pentru a se evita o tragedie.
Vorbim până la acest moment despre două anchete. În primul rând, poliţiştii sunt cei care au deschis o anchetă. Criminaliştii au ajuns încă de la prima oră la faţa locului pentru a ridica probe, pentru a face fotografii şi pentru a verifica fiecare colţişor al cabinetului unde a izbucnit incendiul.
Din cabinetul respectiv nu a mai rămas aproape nimic. Mai sunt acolo doar scrum şi câteva resturi de mobilier. În zona respectivă era o arhivă importantă de documente. Au mai ars în incendiu un laptop, o tabletă şi aparatul de aer condiţionat.
Pompierii fac şi ei propria anchetă pentru a stabili cu exactitate care este locul de unde a pornit acest incendiu, respectiv pentru a vedea cu exactitate de unde au pornit flăcările.
Pompierii ne spuneau, de altfel, că în ultimul an au dat mai multe amenzi şi avertismente conducerii Spitalului Sf. Maria din Iaşi pentru diverse probleme, lipsa unor avize, probleme la sistemul de stingere a incendiilor, dar şi pentru faptul că au găsit persoane care fumau în interiorul spitalului.
Unul dintre primii pompieri care au ajuns la faţa locului a fost un pompier aflat în timpul liber. El a venit, a urcat pe secţie, pentru a vedea ce se întâmplă, şi ne-a spus că nu s-a auzit alarma de incendiu nici când a izbucnit incendiul şi nici după aceea.