Poliţistul Remus Bertea, de cel puţin 6 luni dealer de droguri. Umbla cu maşini scumpe şi lipsea de la serviciu, însă colegii îl descriu ca "un om extraordinar"
Ziua poliţist, noaptea traficant de cocaină. Sunt rolurile pe care le-a jucat un agent de 25 de ani din Braşov. Jumătate de an l-au filat ofiţerii de la Crimă Organizată, timp în care tânărul a vândut cocaină chiar în uniformă. Cu banii câştigaţi îşi cumpăra maşini sport scumpe şi petrecea în cluburi. A fost arestat alături de alţi 7 membri ai reţelei.
De Cosmina Balint la 08.09.2023, 19:12- De ce aţi făcut trafic de droguri?
- Sunteţi poliţist!
- Aşa vindeaţi droguri mai uşor?
Agentul Remus Bertea a trecut de cel puţin 6 luni de cealaltă parte a legii. Procurorii DIICOT susţin că tânărul de 25 de ani, poliţist la o secţie din Braşov, ar fi jucat un dublu rol. Ziua aplica legea, noaptea o încălca. Acuzaţiile sunt extrem de grave - trafic de droguri de mare risc.
Cosmin Andreica, Europol: Procurorii aveau date că acesta era atât consumator, cât şi dealer de droguri.
Poliţistul ar fi jucat rolul de intermediar între traficanţii de droguri şi distribuitori
Surse Observator spun că poliţistul ar fi jucat rolul de intermediar între traficanţii de droguri şi distribuitori. Cunoştea personaje cheie şi se asigura că marfa ajunge la consumatori.
Cosmina Balint, reporter Observator: Tânărul s-ar fi folosit de uniforma MAI şi în afara orelor de program, în timpul tranzacţiilor. Ar fi fost acoperirea perfectă în cazul în care ar fi dat de bănuit pe stradă.
În urmă cu trei zile, înainte de a fi reţinut, poliţistul a fost dat afară. Superiorii spun că nu l-au anunţat pentru a nu periclita investigaţia. Tânărul agent, angajat în ministerul de Interne din 2019, era monitorizat de 6 luni. Ieri, anchetatorii au făcut 29 de percheziții. Au găsit mai multe plicuri cu droguri, cântare şi peste 12.000 de lei. 14 persoane au ajuns la audieri.
Cum funcţiona reţeaua: cel puţin două metode prin care poliţistul plasa narcoticele
Pe poliţist nu l-au găsit acasă. A fost oprit în trafic. Ar fi avut asupra sa, spune Sindicatul Europol, în jur de 50 de grame de cocaină, cu o valoare pe piaţă de 5.000 de euro. A refuzat să fie testat pentru consumul de droguri. Procurorii au vrut să vadă dacă nu îşi ţinea marfa şi la secţia de poliţie. Anchetatorii vorbesc de o reţea bine structurată, cu cel puţin două metode prin care plasa narcoticele.
Daniel Zontea, IPJ Braşov: Suspecții foloseau o aplicație tip chat, în cadrul căreia a fost creat un grup dedicat persoanelor care doreau să achiziționeze, respectiv să comercializeze droguri de risc și de mare risc.
Cosmina Balint, reporter Observator: Exact ca-n filmele cu marile carteluri de droguri, ca să fie siguri că nu vor fi prinşi, dealerii lăsau marfa într-un loc ferit. De cele mai multe ori, sub o bancă sau lângă un copac. Îşi anunţau clienţii drespre locaţie, iar consumatorii virau banii online.
Cum ajungeau distribuitori simplii cumpărători, la presiunea traficanţilor
O tranzacţie care poartă numele de dead drop în limbajul cartelurilor. Cel de-al doilea mod de operare îi viza direct pe consumatori. Din simplii cumpărători, la presiunea traficanţilor, ajungeau distribuitori.
- Remus, tu ai aflat că şefii tăi te-au demis din poliţie?
- De cât timp vindeai droguri?
- Ai crezut că scapi mai uşor dacă eşti poliţist?
Poliţistul devenit traficant că era un tânăr rebel, împătimit al vitezei
Cunoscuţii spun despre poliţistul devenit traficant că era un tânăr rebel, împătimit al vitezei. În aprilie, a fost prins în timp ce conducea cu 240 de km/h, prin Brașov. A rămas fără permisul de conducere.
Cosmin Andreica, Europol: Colegii spun că încă din 2020 erau semnale cu privire la comportamentul ieşit din tipare. Avea foarte des alte tipuri de maşini, maşini scumpe, petreceri la cluburi, comportament ciudat care trăda un consumator. Avea absenţe la serviciu.
Paul Herinean, specialist tehnici de manipulare: Nu pot să nu văd o lipsă totală de discernământ în cazul acestei persoane, dincolo de compromiterea onoarei şi a dentologiei profesionale. A făcut-o de atâtea ori, încât a devenit obişnuinţă.
- Despre colegul dumneavoastră ce ne puteţi spune?
- Nu cunosc nimic.
- Dar îl cunoaşteţi!
- Bineînţeles!
- Dar nu cunosc situaţia, nu ştiu despre ce este vorba. Despre el ca persoana... Un om extraordinar!
Caz similar în 2009. Poliţist din Capitală, arestat pentru trafic de droguri
În 2009, un alt poliţist, de la o secţie din Capitală a fost arestat pentru trafic de droguri. Agentul principal câştiga, la vremea respectivă, cel puţin 20.000 de euro zilnic din vânzarea de cocaină. Un agent sub acoperire l-a filmat de zeci de ori în timp ce îi vindea dozele pentru 100 de euro bucata.
Dosarele de trafic de substanţe interzise s-au triplat în ultimii 10 ani. Drogurile traficate la nivelul UE au adus anul trecut grupurilor de criminalitate organizată nu mai puţin de 30 de miliarde de euro.