Povestea familiei Huniazilor, portretizată într-o frescă din secolul al XV-lea, la Castelul Corvinilor din Hunedoara
Renumit pentru aerul medieval şi legendele ce-l înconjoară, Castelul Corvinilor din Hunedoara este în plin proces de reabilitare. Restaurarea exponatelor scoate la lumină istoria bogată a reşedinţei feudale şi aduce în faţa turiştilor poveştile ascunse între zidurile impunătorului castel. Învăluită de mister, o frescă de secol XV dezvăluie povestea familiei Huniazilor.
De Redactia Observator la 20.07.2021, 16:40- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Cu o istorie bogată şi de multe ori bine tăinuită, Castelul Corvinilor trezeşte dorinţa de a-i cunoaste secretele. O frescă prinde acum viaţă, nelăsând timpul să îşi pună pecetea. Conform istoricilor, pictura murală vorbeşte despre modul în care Ioan de Hunedoara a dobândit blazonul familiei Huniazilor.
Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor Hunedoara: Povestea debutează cu momentul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxembourg, se întâlneşte cu o tânără din nobilimea locală, hunedoreană, pe numele ei Elisabeta. Se spune că au trăit o poveste de dragoste, iar la plecare Sigismund de Luxembourg i-a dăruit acesteia un inel.
Legenda spune că rezultatul idilei dintre cei doi ar fi fost un copil pe care regele nu l-a recunoscut. Este vorba despre Ioan de Hunedoara. Fresca este acum acoperită pentru a putea fi restaurată, însă, pentru a nu priva oaspeţii castelului de plăcerea de a o vedea, reprezentanţii au găsit o soluţie.
Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor Hunedoara: Încercăm să ţinem pasul cu tehnologia, iar zilele care urmează vor fi montate o serie de touchscreen uri în castel, mai precis unul dintre acestea va viza exact segmentul pe care ne aflăm noi.
Veniţi în număr mare anul acesta, turiştii sunt încântaţi de schimbările aduse castelului.
Turistă: Ne bucurăm că se păstrează ceva ce or să vadă şi nepoţii noştri.
Turist: Cam târziu, dar e bine că se fac. E păcat că a fost lăsat aşa în paragină până acum.
Turist: Ne bucurăm că este dat iar în circuitul turistic şi sperăm să termine cât mai repede.
La finalul proiectului de reabilitare, turiştii se vor bucura şi de noi atracţii. Printre surprizele pregătite de reprezenţanţii castelului se numără o frescă din vremea corvinilor şi blazoanele familiei.
Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor Hunedoara: Sperăm că în viitorul nu foarte îndepărtat, acest perete care este unul cu tencuială recentă, va fi reîmpodobit cu o replică a frescei care odinioară îl împodobea.
Fresca la care se lucrează acum va fi gata la începutul lunii septembrie şi face parte dintr-un proiect de reabilitare, în valoare de 5 milioane euro.