Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania, vândut către statul maghiar

Vânzare controversată a celui mai mare castel în stil baroc din Transilvania către statul maghiar! Monumentul istoric şi terenul din jurul său au fost cumpărate de o firmă din Cluj, care l-a dat imediat mai departe unei companii deţinute de guvernul de la Budapesta. Consiliul Judeţean Sălaj, care avea primul drept de achiziţie, a atacat în instanţă vânzarea.

de Alex Prunean

la 26.05.2021 , 21:20

Localnic: Vin zeci şi zeci de autocare, persoane din Ungaria care vin şi fotografiază de aici din exterior că n-au acces acolo.

De la marginea gardului. Doar aşa poate fi admirat acum Castelul Wesselenyi din Jibou. Văzut de sus, edificiul, care datează din secolul al 18-lea, impresionează prin arhitectura emblematică stilului baroc.

Întregul ansamblu are o suprafaţă totală de peste un hectar şi doar castelul, construit în stil baroc pe două etaje, are peste 2000 de metri pătraţi. Până în urmă cu 10 ani, aici a funcţionat clubul copiilor şi sala de sport a unei şcoli, dar mai apoi a fost pus lacătul şi nu a mai fost îngrijit nimeni.

Vezi și

În anul 2012, moştenitorii fostului proprietar au recâştigat monumentul istoric, dar cum întreţinerea lui era mult prea scumpă, l-au scos la vânzare. Abia în luna martie a acestui an, Consiliul Judeţean a făcut demersuri pentru a avea prioritate la cumpărare. Şi a reuşit în primă fază.

Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj: Noi am făcut toate demersurile pentru a avea banii necesari şi pentru a îndeplini procedurile legale şi a intra în negocieri cu proprietarul castelului. În 10 zile noi trebuia să avem o comisie şi o evaluare prin care ni s-ar fi spus valoarea imobilului. Pe urmă să mergem la masa negocierilor şi în 15 zile sau maxim 30 de zile să putem ajunge la o concluzie.

Proprietarul a vândut castelul cu 800.000 de euro

Până s-au urmat, însă, toate procedurile legale, autorităţile din Sălaj au pierdut castelul printre degete. Proprietarul nu a mai avut răbdare şi l-a vândut o lună mai târziu cu 800.000 de euro, către o firmă de consultanţă din Cluj. După câteva zile, societatea l-a înstrăinat către o altă companie din Ungaria, spre nemulţumirea localnicilor.

Localnic: A fost intenţie de la Consiliul Judeţean să-l cumpere ei. Şi poate că dacă şi reuşea Consiliul Judeţean, cine ştie cât mai dura până să obţină fonduri, să obţină aprobări, să obţină fonduri care să îl pună la punct.

Localnic: După ce se cumpăra de Consiliul Judeţean se trecea în patrimoniul primăriei oraşului Jibou să-l renoveze şi să fie vizitat odată cu Grădina Botanică, că aici sunt 5000 de vizitatori pe zi duminica.

Contactat de o echipă Observator, moşternitorul nu a vrut iniţial să ofere un punct de vedere. A revenit apoi cu un mesaj:

"Avocaţii şi notarii, care au intermediat şi făcut contractul de vânzare cumpărare cu SRL-ul din Cluj, au spus că trebuia o hotărâre a Consiliului Judeţean, nu o intenţie. Să lăsăm ca instanţa să-şi facă datoria."

De partea cealaltă, autorităţile din Sălaj consideră ilegală tranzacţia şi vor recupereze în instanţă castelul, ca mai apoi să-l plaseze în circuitul turistic al zonei.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania, vândut către statul maghiar