Povestea incredibilă a lui Adrian Ghenie, pictorul român care a devenit un fenomen internaţional. I se spune copilul teribil al artei moderne
I se spune copilul teribil al artei moderne. Românul care, cu fiecare tablou, doboară noi recorduri de vânzare. Cel mai recent, peste 10 milioane de dolari. Adrian Ghenie este un fenomen internaţional care a plecat de aici, din România. După 14 ani, avem ocazia să îl revedem acasă, într-o expoziţie eveniment, la Timişoara.
De Mihaela Călin la 21.04.2023, 20:58''Numele meu este Adrian Ghenie şi sunt din Cluj, România.''
Dar şi Clujul, şi România, s-au dovedit prea mici pentru visul lui mare - să fie un pictor celebru în toată lumea. Aşa că a plecat în lume. În 2013 locuia deja la Berlin unde a creat şi prima sa operă de mare succes internaţional - Regele, care s-a vândut la Londra cu peste 2 sute de mii de euro. Lumea afla pentru prima dată de Adrian Ghenie, din Cluj, România. Dar acesta era doar începutul unei adevărat fenomen mondial.
Nouă ani mai târziu, suntem la Hong Kong, la celebra casă de licitaţii Christie's. Lucrarea lui Adrian Ghenie, de dimensiuni impresionante, ajunge, în doar câteva minute, şi la un preţ impresionant. Cumpărătorul a plătit, de fapt, 81 de milioane de dolari Hong Kong, iar diferenţa de 13 milioane revenind casei de licitaţie. Acesta este recordul de până acum al lui Adrian Ghenie. Un an mai târziu, suntem la Timişoara, România. Adrian Ghenie aduce acasă cea mai recentă expoziţie a sa.
Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, şi-a expus operele la Timişoara
- Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, şi-a expus operele. Artistul a vândut o lucrare cu aproximativ 10...
- "Corpul imposibil", prima expoziţie personală a pictorului Adrian Ghenie, la Timişoara. Până când poate fi...
- Expoziția "Adrian Ghenie, Corpul imposibil", organizată de Fundația Art Encounters, se deschide pe 20 aprilie la...
Iar artistul a ţinut în mod special să prezinte câteva dintre lucrări în premieră absolută la Timişoara. Sunt tablouri care au prins contur în pandemie. Aşa că cele 15 opere de artă vorbesc, prin forme şi culori puţine, despre relaţia complicată pe care corpul nostru a trebuit să o dezvolte în izolare, cu tehnologia şi timpul. E o viziune abstractă şi neobişnuită. Dar prin asta e Adrian Ghenie cunoscut. Nonconformist, spontan, inedit, surprinzator.
Adrian Ghenie: Nu îmi imaginez că arta se poate face fără elementul ăsta numit singurătate, dat fiind că tehnologia influenţează exact chestia asta, din cauza asta cred că arta va influenţa enorm viitorul.