Preoţii, martorii minunilor Sfintei Parascheva: "Au ars sfintele moaște o noapte întreagă în anul 1888. Totul în jur era scrum și moaștele au rămas neatinse"
Nu doar credincioşii se pregătesc de pelerinajul de la Iași, ci și preoții din preajma Sfintei Parascheva. Departe de ochii laicilor, există un ritual respectat cu sfinţenie de sute de ani, prin care moaștele sunt pregătite să apară în lume. Preoţii devin astfel martorii şi mărturisitorii primelor minuni ale Sfintei, ocrotitoarea României.
De Redactia Observator la 10.10.2021, 20:04Chiar şi cu sufletul îndoit dacă treci pragul catedralei Mitropolitane din Iaşi, ceva se schimbă când atingi mâna Sfintei Parascheva. E senzaţia stranie că acolo, sub acoperământ, e un om nu neapărat în viață, dar viu în spirit. "De fiecare dată când ating mâinile sfintei, ele sunt calde, se simte o căldură, e o pace și o liniște pe care o simt în suflet", spune Nicoleta, pelerină la Iaşi.
O linişte care se simte în tot oraşul, în zilele dinaintea marelui pelerinaj. Ca de fiecare dată la mijloc de octombrie, preoții Catedralei Mitropolitane pregătesc moaștele Sfintei Parascheva pentru vizita zecilor de mii de credincioşi. "De câteva ori pe an, le scoatem cu mâinile noastre nevrednice din racla în care este așezată sfânta și o punem întreagă pe o masă speciala și schimbăm veșmântul. Sfânta izvorăște dimineața când deschidem racla un miros deosebit, deci este o minune", a declarat Dosoftei Şcheul, preot la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Minunile Sfintei Parascheva
Pentru minunile despre care mii de oameni vorbesc, tot mai mulţi pelerini sosesc la Iaşi, de la an la an. În copilărie, Nicoleta a fost adusă aici de mama ei. Acum, ea o aduce pe mama. "Minunea cea mai mare a fost când am avut probleme de sarcina, în primele luni, şi am alergat la Sfânta Parascheva şi s-au rezolvat. Fetița este acum mare şi cred că o viață întreagă voi fi recunoscătoare lui Dumnezeu și Sfintei pentru minunea aceasta", mai spune Nicoleta.
- Voluntarii Sfintei Parascheva. Sute de tineri ajută pelerinii şi au grijă să respecte regulile de distanţare, la...
- Bunica Maria, primul pelerin care a ajuns la racla Sfintei Parascheva: ”M-am rugat pentru sănătate, bucurie și...
- Focar de covid în secţia de oncologie la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi. 27 de persoane au fost...
Se spune că Sfânta Parascheva avea 27 de ani când a murit, acum un mileniu. Descoperită peste 100 de ani intactă, în pământ, a devenit prilej de pelerinaj pentru credincioşi, dar şi prilej de dispută pentru imperiile vremurilor. Până în 1641, când Voievodul român Vasile Lupu a plătit greutatea ei în aur și a adus-o în Moldova. Atunci, i-a învelit trupul într-un giulgiu pe care a scris un blestem, pentru oricine s-ar gândi să-i împrăștie moaștele în lume.
"Au ars sfintele moaște o noapte întreagă în anul 1888 pe 27 decembrie și nu s-a întâmplat nimic cu ele. Totul în jur era ars, scrum, și moaștele au rămas neatinse. Sfânta Cuvioasa este cea care întotdeauna a păzit orașul acesta, mai ales în Războaiele Mondiale. Orașul a fost bombardat centimetru cu centimetru, de Catedrala nu s-a putut atinge nimic, unde au fost sfintele moaște", mai spune preotul Dosoftei Şcheul. De mâine începe săptămâna mare a pelerinajului, în care oamenii își leapădă gândurile negre și uită de lucrurile care-i dezbină, din nevoia de a crede în ceva.. mai presus de ei.