Antena Meniu Search
x

Video Voluntarii Sfintei Parascheva. Sute de tineri ajută pelerinii şi au grijă să respecte regulile de distanţare, la Iaşi: "Te simţi ca un înger"

Sunt zilele celui mai mare pelerinaj ortodox din ţară. Deja au fost 16.000 de credincioşi la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Iar 250 de voluntari îi ajută pe oameni să treacă mai uşor peste orele de stat la coadă. Alături de ei, inclusiv jandarmi veniţi din alte judeţe.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 09.10.2021, 20:20

Vezi și

Ioana are 21 de ani, este studentă la arte și de trei ani e voluntar la pelerinajul de Sfânta Parascheva. "Momentul care m-a motivat să devin voluntar a fost cel în care am fost pelerin acum câtiva ani. Te simţi ca un înger, ca un voluntar al Sfintei, care te trimite să ai grijă de pelerinii ei", a declarat Ioana Vlad. "Nu ştiu cum ne-am putea descurca fără aceşti vountari inimoşi. Ei înşişi se oferă. Ei ştiu să-i îndemne pe pelerini să păstreze distanţarea, să poarte mască", a declarat Lucian Apopei, director comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Jandarmii care vin de 26 de ani la pelerinaj

Anul acesta 250 de voluntari au grijă de pelerini şi 120 de preoţi îi coordonează. Cu toţii lucrează în ture de câte 4 ore, iar dacă este nevoie fac chiar şi trei ture pe zi. De ordine şi disciplină se ocupă, de mulţi ani, şi jandarmii de la Gruparea Mobilă din Bacău. Pentru Viorel Mihăilă e deja o tradiţie veche. "Vin de 26 de ani în Iaşi. Ne este greu, dar totodată ştim că venim aici şi în acelaşi timp ne rugăm şi pentru cei dragi", a declarat Viorel Mihăilă, jandarm Gruparea Mobilă Bacău.

Jandarmul a stat atât de mult printre pelerini, încât a ajuns să îi cunoască. "Prima zi de pelerinaj a fost cu emoţii pentru toţi, atât pentru pelerini, cât şi pentru noi, a fost o zi grea, poate chiar foarte grea, din toate punctele de vedere", a declarat colonelul Ion Sandu, comandant Gruparea Mobilă Jandarmi Bacău.

Deși se anunțase că nu vor fi restricţii pentru pelerini, noaptea trecută, după ora 20, cei găsiți prin oraș fără a avea certificat de vaccinare nu au fost lăsați să vină să se închine la raclă. "Recunosc că a fost o surpriză şi pentru noi, aşa ştiam şi noi, a fost şi mesajul autorităţilor locale, ştiam că local nu va exista. Am aflat şi noi cu surprindere şi cu durere de această situaţie", a declarat Pr. Constantin Sturzu, mitropolia Moldovei și Bucovinei. Până acum peste 16.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Voluntarii Sfintei Parascheva. Sute de tineri ajută pelerinii şi au grijă să respecte regulile de distanţare, la Iaşi: "Te simţi ca un înger"