Primul "vânător de mine" a ajuns în dotarea Forţelor Navale Române. Contractul are o valoare de peste 150 de milioane euro: vom mai primi o navă anul viitor
Primul ''vânător de mine'' a ajuns în ape româneşti. Nava ''Ion Ghiculescu'' a fost cumpărată din Marea Britanie şi va fi prima ambarcaţiune din flota Forţelor Navale Române care va curăţa Marea Neagră de explozibili. Contractul semnat de MApN are o valoare de peste 150 de milioane euro şi vom primi încă o navă de la englezi, anul viitor. Marinarii români au fost instruiţi trei luni în Regatul Unit.
De Cristina Niță la 19.12.2023, 20:28Ministerul Apărării Naţionale a cumpărat navele din Marea Britanie când mai multe mine au început să apară în Marea Neagră, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Cristina Niţă, reporter Observator: Nava are o lungime de 52 de m, un deplasament de 600 de tone şi este dotată cu sistemul SIFOX de neutralizare a minelor marine de la distanţă prin utilizarea de drone subacvative telecomandate.
Giubernea Denis, comandant navă: Următorul pas este să ne asigurăm că chiar este o mină, că noi nu vedem din prima că e mină, vedem un obiect. Urrmătorul pas este identificare, care se face cu echipamentul de la bordul navei apoi cu ajutorul EOD trecem la următorul pas care este neutralizarea.
Militarii de pe distrugătorul de mine au făcut un stagiu de pregătire de trei luni cu experţii din marina regală britanică
- O nouă criză pândeşte la orizont. British Petroleum suspendă transporturile de petrol prin Marea Roșie. Care...
- Incident bizar în Marea Roşie. O navă norvegiană a fost lovită de un "obiect neidentificat". Tranzitul prin...
- Accident grav pe mare. Un bărbat turc, rănit la bordul unei nave, în apropierea Portului Constanţa. Salvatorii au...
Mihai Panait, şeful statului major al forţelor navale: 91 de mine marine derivante au fost găsite şi distruse în vestul Mării Negre. O necesitate extrm de mare pentru armata României, pentru zona de responsabilitate a ţării.
Gheorghita Vlad, şeful statului major al Apararii: Dorim prin această capabilitate să întărim postura de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.
Militarii de pe distrugătorul de mine au făcut un stagiu de pregătire de trei luni cu experţii din Marina Regală Britanică.
Reporter Observator: Cum a fost în perioada asta aşa lungă fără ea?
Militar: A fost foarte greu, afost greu să stau departe de el, am pierdut multe momente frumoase alături de familie.
Al doilea vânător de mine ar putea ajunge în România până la jumătatea anului viitor.