Protest cu măşti de gaze, în Bucureşti, după cel mai grav episod de poluare
Protest cu măşti de gaze la Ministerul Mediului, la trei zile după cel mai grav episod de poluare din Capitală! Oamenii le cer autorităţilor să ia măsuri urgente: să monteze senzori şi să alerteze populaţia când valorile sunt prea mari, dar să-i găsească şi pe cei care otrăvesc aerul oraşului.
De Redactia Observator la 04.03.2020, 22:05- Un protest cu măşti de gaze a avut loc în Bucureşti, după cel mai grav episod de poluare
- Oamenii au solicitat tragerea la răspundere a vinovaţilor pentru poluarea din Bucureşti
Protest cu măşti de gaze la Ministerul Mediului, la trei zile după cel mai grav episod de poluare din Capitală! Oamenii le cer autorităţilor să ia măsuri urgente: să monteze senzori şi să alerteze populaţia când valorile sunt prea mari, dar să-i găsească şi pe cei care otrăvesc aerul oraşului.
Zeci de tineri cu maşti de gaze pe faţă le-au cerut responsabililor de la Mediu să transmită în timp real rezultatele staţiilor de monitorizare a aerului din Capitală. Au depus la minister şi o petiţie semnată de 14.000 de oameni: "Vrem aer curat şi bun de respirat! Vrem aer curat şi bun de respirat".
"Problema cea mai mare este că nu înregistrează poluarea reală. Deci pentru a şti ce măsuri trebuie să ia autorităţile, ar trebui să ştim cât de poluat e aerul pe care îl respirăm. Măsuri urgente: statistici reale, nu praf în ochi. Să fie trimise şi către Uniunea Europeană. Să spună Uniunea Europeană dacă e normal şi sper să ne şi amendez".
Oamenii sunt revoltaţi că la trei zile după ce aerul Capitalei a fost mai otrăvit ca niciodată, autorităţie nu i-au găsit pe vinovaţi.
Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic: Am ales să venim cu măşti de gaze, măşti de război, pentru că sănătatea noastră este pusă în pericol, în acest moment, din cauza poluării, iar autorităţile nu ştiu să ne spună care e motivul, sursa exactă a poluării
La începutul acestei săptămâni, toate staţiile de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri record. În unele zone, cu 900% peste limita admisă.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: CET-urile din Bucureşti. E posibil ca două dintre ele să fi ars mai multă păcură. O altă pistă se referă la cei 180 de agenti economici şi instituţii care pot arde deşeuri. A treia pistă se referă la cele două depozite de deşeuri din Ilfov: Chiajna şi Vidra şi, de asemenea, la groapa de la Glina, care e închisă, dar sunt activităţi în zonă
Ministrul Mediului a anunţat că vor fi verificate toate fimele care au autorizaţie pentru arderea deşeurilor. A găsit şi un prim vinovat.
Costel Alexe, ministrul Mediului: Am solicitat astăzi comisarului general de la Garda Naţională de Mediu schimbarea din funcţie a comisarului şef de pe Bucureşti, de la Garda de Mediu
Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Ionel Glăman, a fost criticat pentru că, în decursul anului trecut, instituţia pe care a condus-o nu a dat nici măcar o amendă pentru depozitarea ilegală de deşeuri.
Între timp, poliţiştii din Capitală au reţinut două persoane suspectate că au deversat deşeuri în apele râului Argeş. Oamenii legii au pus sechestru pe bunuri şi conturi în valoare de 6 milioane de lei. Este un prejudiciu estimat pentru daunele aduse mediului în Bucureşti.