Pui de râs, surprins plimbându-se printr-o gospodărie din Suceava
După urşi, gospodăriile din România sunt vizitate şi de râşi. S-a întâmplat în localitatea Falcău, din Suceava, unde un pui de râs s-a plimbat preţ de câteva minute, nestingherit, prin curtea oamenilor.
De Monica Palade la 05.11.2021, 14:56Animăluţul părea extrem de curajos la început, însă la un moment dat s-a speriat şi a urcat într-un arbore. Reprezentanţii Ocolului Silvic au fost chemaţi la faţa locului, să inspecteze şi au decis să îl tranchilizeze.
Însă, până la întoarcerea lor, puiul a coborât şi a reuşit să fugă singur în pădure, după ce s-a făcut linişte în jur şi el s-a calmat. Incidentul a avut loc la începutul săptămânii, iar imaginile au fost filmate şi postate pe pagina de Facebook de Steluţa Cojocariu.
Cel mai probabil, râsul fusese abandonat de mamă şi s-a rătăcit. Deşi nu atacă omul atunci când sunt mici, puii provoacă pagube mari.
Abandonat de mamă
- Ursul şi viţelul, dirijori în trafic pe DN 17: "Uite ursuleţul, mă. Săracul, ce fuge, uite la el, mă..."
- Femeie fugărită de ursoaică în Sinaia, pe aleea din fața casei. A reușit să se salveze în ultima clipă,...
- Bărbat atacat de urs, în Vrancea. Doi vecini au omorât animalul cu furci şi topoare, alertaţi de strigătele...
"Marţi sau miercuri a fost evenimentul, undeva în apropiere de Ocolul Silvic din Brodina, un pui de râs de anul acesta, probabil a fost speriat de câini sau ceva şi s-a urcat într-un arbore, aproape de curtea unui cetăţean de acolo. Casele sunt aproape de pădure. Reprezentanţii Olcolului Silvic s-au dus acolo, fiind sesizaţi de un cetăţean, l-au văzut în vârful arborelui şi atunci ei s-au hotărât să-l tranchilizeze. Au plecat şi până s-au întors, puiul a plecat.
A sărit din arbore pe casă, apoi pe gard şi apoi în pădure. S-a urcat pentru că s-a speriat. Râsul ajunge foarte rar în localităţi, el preferă zonele liniştite, nu cu gălăgie, mai retrase. Interesant cum a ajuns acolo. Probabil l-a abandonat mama şi a venit de unul singur, fiind mic nu s-a putut orienta. Avem un efectiv de trei ori mai mare decât normal, 200 de râşi la nivel judeţean. Sunt specii protejate, nu avem voie să-i împuşcăm, nu avem cote. Sunt mici şi nu sunt aşa periculoşi, dar fac pagube mari. Pe oameni nu îndrăznesc, sunt de talie mică, doar în situaţii excepţionale", a declarat George Celsie-șef birou vânătoare Direcția Silvică Suceava.
Ştire realizată cu ajutorul informaţiilor furnizate de reporterul Observator Angela Bertea.