Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Nu ai voie să faci absolut nimic". Val de revoltă, după ce aproape jumătate din pădurile Gorjului ar urma să intre în zona de protecţie strictă

Val de revoltă în Gorj, unde oamenii au aflat că aproape jumătate din fondul forestier ar urma să fie inclus într-o zonă de protecţie strictă. Acest lucru ar fi sinonim cu interzicerea accesului în păduri chiar şi pentru cei care culeg fructe sau ciuperci. Planul face parte din strategia pentru biodiversitate inclusă în PNRR şi este, deocamdată, în consultare publică. 

de Diana Speretoiu

la 12.12.2024 , 11:44

Conservarea biodiversităţii şi protejarea ecosistemelor vulnerabile sunt două obiective importante asumate în PNRR. Planul prevede ca, la nivel naţional, 30% din ariile naturale să aibă regim de protecţie strictă. În Gorj, din peste 100.000 de hectare de fond forestier, este propusă o suprafaţă de 50.000 de hectare.

Păduri din Gorj, incluse în zonă de protecție strictă

Pe lângă exploatarea lemnului, care ar fi interzisă, oamenii nu vor avea voie nici să adune lemne, fructe de pădure sau ciuperci. Cum toate localităţile incluse în acest plan sunt zone turistice, autorităţile se tem că şi investiţiile în acest sector riscă să fie blocate.

Vezi și

Şi astfel de imagini ar putea deveni o raritate în zonele protejate. În comuna Padeş, aflată la poalele munţilor, peste trei mii de oameni se încălzesc cu sobe pe lemne. Aici, deja, de câţiva ani, multe păduri sunt protejate sau în situri UNESCO.

Pe acelaşi subiect

Mihăiţă Troacă, primarul comunei Padeş: Din 36.000 de hectare, avem 28.000 de hectare în Parcul Naţional Domogled Valea Cernei. Vreo 15.000, unde sunt conace, cetăţenii nu au voie să pună acoperiş, nu au voie să intervină, nu au voie să parcă vitele unde sunt pădurile virgine şi e patrimoniu UNESCO.

O suprafaţă şi mai mare de pădure protejată ar însemna şi mai multe restricţii, iar localnicii nici nu vor să audă de aşa ceva. 

Mihăiţă Troacă, primarul comunei Padeş: Ce înseamnă non-intervenţie? Nu ai voie să calci cu piciorul, nu ai voie să culegi afine, ciuperci, nu ai voie să faci absolut nimic.

Primar Runcu: Nu avem voie să facem intervenţii

Comuna Runcu e altă zonă afectată de aceste planuri. 

E staţiune turistică de interes local şi în Cheile Sohodolului, de exemplu, o bucată de drum nu poate fi reabilitată pentru că e în arie naturală protejată.

Adi Cîmpeanu, primarul comunei Runcu: Nu avem voie să facem intervenţii, decât să reparăm ce există. Sunt chestiuni care ne afectează grav. Să nu vorbim de localităţile care sunt declarate staţiuni turistice, cum suntem noi. 

Deocamdată, iniţiativa este în consultare publică.

La sfârşitul acestei săptămâni, e programată o nouă dezbatere pe această temă. Vor participa autorităţi locale, reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi oameni din comunităţile afectate. Harta cu localităţile incluse în zonele de protecţie strictă va fi definivată anul viitor. Autorităţile au trimis la Guvern şi un memoriu, în care au explicat ce ar însemna implementarea actualului plan. 

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » "Nu ai voie să faci absolut nimic". Val de revoltă, după ce aproape jumătate din pădurile Gorjului ar urma să intre în zona de protecţie strictă