Raed Arafat: "Apogeul ar putea fi în ultima parte a lunii aprilie, dar suntem rezervați"
"Toată lumea ar trebui să poarte măşti" - asta ne recomandă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Cât de aproape suntem de apogeul crizei și de ce se tem autoritățile ne-a explicat în exclusivitate secretarul de stat Raed Arafat.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 20:41- Raed Arafat, despre prelungirea stării de urgență: Este o decizie foarte normală
- Secretarul de stat este rezervat în legătură cu analizele care arată că vârful pandemiei ar veni spre sfârșitul lunii aprilie
"Toată lumea ar trebui să poarte măşti" recomandă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Cât de aproape suntem de apogeul crizei și de ce se tem autoritățile ne-a explicat în exclusivitate secretarul de stat Raed Arafat.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: Bucureștiul este departe, în acest moment, de a fi supus unor măsuri suplimentare de restricționare, față de cele care există deja în acest moment.
Alessandra Stoicescu: Din datele pe care le aveți în acest moment, cât de aproape suntem de a atinge apogeul? Știm că astăzi tocmai a fost luată decizia de a se prelungi starea de urgență cu încă o lună.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: Decizia prelungirii stării de urgență este una foarte normală în acest context, pentru că vom continua cu măsurile luate în acest timp, în cadrul stării de urgență. Multe dintre aceste măsuri se vor prelungi, vor continua. Depinde și de dinamica situației ce alte decizii vor fi luate în următoarea lună, lucruri care le acest moment încă nu putem să le anticipăm. Mă întrebați de momentul vârfului sau al apogeului. Sunt păreri și analize că este undeva în ultima parte a lunii aprilie, dar în această privință suntem rezervați. Rămâne să vedem cum evoluează dinamica și cum evoluează situația. Important pentru noi este ca populația să înțeleagă rolul ei și să continue să aplice măsurile care le-am recomandat. Am început să vorbim de portul măștilor când ieșim în spațiile publice și dacă nu avem mască, să purtăm altceva, care să acopere nasul, care să acopere gura, când suntem în spațiile publice, când suntem în întâlniri cu alte persoane.
Alessandra Stoicescu: Care este situația în acest moment? Suceava, Timișoara, Arad, Deva? Care este situația acum?
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: La Suceava sunt colegii de la Ministerul Apărării care colaborează cu autoritățile de acolo pentru rezolvarea problemei. În celelalte locații sunt echipe mixte care vor rămâne acolo încă până cel puțin miercuri, din ce pot să vă spun. Rolul lor este să rezolve anumite aspecte și să aducă unele aspecte pe linia procedurilor, ce trebuie făcut în spitale, cum să rezolve problemele cu care se confruntă ca să ieșim din situația în care ne aflăm acum.
Alessandra Stoicescu: Ultima întrebare, domnule secretar de stat, este despre numărul de bolnavi la care sistemul de sănătate din România n-ar mai face față. De când începem să ne speriem în mod real pentru că nu am mai putea gestiona situația? 10.000? 20.000?
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: La acest moment, eu nu aș da cifre iarăși. Eu pot să vă spun zonele care sunt mai critice. Totuși, noi am stabilit un spital de campanie care este construit de Ministerul Apărării la Ana Aslan, în colaborare cu Spitalul Ana Aslan. Mai avem unul la Constanța. Mai desfășurăm acum o acțiune cu un grup de firme care au pus la dispoziția noastră o hală de 10.000 de metri pătrați în București. O transformăm într-o zonă de îngrijire a pacienților ușor simptomatici, nu a pacienților gravi. Normal, rămâne partea cea mai critică, terapia intensivă. Acolo, astăzi, erau deja undeva la 150 de pacienți, dar cifra asta tot în dinamică este și se schimbă în fiecare zi. În fiecare zi avem o nouă cifră. Normal, problema majoră va fi dacă ajungem să depășim sau să ajungem la limita aparatelor de ventilație și a paturilor de terapie intensivă. Măsura care am luat-o și care am luat-o recent, până primim ventilatoare noi, până avem soluții, noi am luat acuma un număr mare de ventilatoare, 180 și ceva, aproape 190 de ventilatoare, care erau nefuncționale din varii motive, deja ele au ajuns în București, iar firma care este producătoare a acestor ventilatoare a început procesul de reparație.