Răfuială între şefii din Poliţie. Razia în urma căreia e cercetat Radu Gavriş ridică multe semne de întrebare
Razia din Centrul Vechi, în urma căreia Radu Gavriş, adjunct la comanda Poliţiei Capitalei, a fost amendat de subalterni, ridică multe semne de întrebare. Radu Gavriş este acum cercetat disciplinar pentru că, aşa cum s-a anunţat public, el ar fi fost exact ofiţerul desemnat să coordoneze lupta anticovid în Bucureşti.
De Redactia Observator la 29.01.2021, 21:26- Radu Gavriş este cercetat disciplinar după ce a fost prins într-un restaurant, în Centrul Vechi al Capitalei.
- Radu Gavriş fusese desemnat să conducă lupta anticovid.
Ce nu a anunţat nimeni oficial este că Radu Gavriş a fost desemnat să conducă lupta anticovid în timp ce era în restaurant, cu puţin timp înainte să fie amendat. Şi acesta nu este singurul amănunt pentru care s-au deschis mai multe anchete şi un dosar penal. Parchetul Militar verifică dacă ofiţerul a fost filat ilegal. Toate astea în contextul în care ofiţerul ar fi fost în cărţi să fie numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Cosmin Andreica, Europol: Asistăm la un alt episod din telenovela de proastă calitate care a început odată cu înmormântarea interlopului Emi Pian. E clar că la vârful Poliţiei Române există în continuare această răfuială.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Există mai multe anchete în acest caz. Nimeni nu este mai presus de lege.
Parchetul Militar investighează acţiunea în care a fost implicat Radu Gavriş
Scandalul de la Interne a ajuns în etapa filajului în cazul lui Radu Gavriş, care mai departe s-a transformat în dosar penal.
Parchetul Militar investighează dacă acţiunea de la restaurant, de săptămâna trecută, a fost una premeditată în condiţiile în care, pe holurile Ministerului de Interne, se zvonea că Radu Gavriş este luat în calcul pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, posibil în locul lui Bogdan Despescu.
Bogdan Pîrlog, procuror militar: M-am autosesizat pentru că în presă au apărut declaraţii ale unor sefi din Poliţie care au acuzat un filaj ilegal efectuat de o structură militară de informaţii a Ministerului Afacerilor Interne.
Vineri, 22 ianuarie, ora 18.15.
Pe sistemul de comunicare internă al Poliţiei a apărut rezoluţia prin care adjunctului Poliţiei Capitalei îi revenea coordonarea acţiunilor în lupta anticovid. La acea oră, Radu Gavriş deja era la restaurant, la masă cu cei patru procurori.
50 de minute mai târziu, ofiţerul era amendat de un subaltern pe care l-a atenţionat de mai multe ori să-şi facă treaba. Vorbim de şeful Poliţiei Sectorului 3, Gabriel Şchiopu.
Au fost sancţionaţi patru procurori care erau la masă cu Radu Gavriş
Au fost sancţionaţi şi cei patru procurori, ceilalţi clienţi şi administratorul localului. În mod cel puţin curios, este prima amendă dată localului, deşi funcţionează în aceleaşi condiţii de când au fost impuse restricţii.
Totul a fost filmat în interiorul localului, dar şi în exterior, iar imaginile, cu precădere anumite cadre livrate presei, par specifice serviciilor de supraveghere.
Cosmin Andreica, Europol: Este clar că vorbim despre o activitate organizată pentru că pe de o parte avem acea cameră fixă la ieşirea din restaurant, dar avem şi o altă cameră manevrată de o altă persoană la ieşire din restaurant, de la distanţă, dintr-un autoturism. Toate acestea evident că pot să ne conducă la ideea că a fost premeditat.
Dosarul penal este construit în jurul acelor imagini.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Aştept finalizarea acestor anchete şi, evident, voi comenta şi pe marginea dispoziţiilor pe care le-am dat. Am solicitat un raport vizavi de cum au ajuns acele imagini şi acel comunicat în spaţiul public pentru că nu şi le asumă nimeni.
Radu Gavriş a aflat de atribuţiile în coordonarea activităţilor anticovid abia când ministrul a anunţat că i le-a retras. Ulterior şi ministrul a aflat cum s-au întâmplat lucrurile.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Şi acest lucru se va lămuri. Când a primit aceste atribuţii şi ce atribuţii suplimentare a primit sunt idei care fac obiectul anchetei.
Scandalul din Poliţia Capitalei este unul mai vechi
Scandalul dintre şefii Poliţiei este unul mai vechi, de la moartea poliţistului Bogdan Gigină, dar a mocnit până la înmormântarea interlopului Emi Pian. Atunci, taberele s-au împărţit în două, în faţa tuturor.
Filiera Liviu Vasilescu - Bogdan Despescu - Berechet şi filiera lui Gavriş. Scopul - Radu Gavriş să fie înlăturat de la conducerea Poliţiei Capitalei.
După întâlnirea de taină dintre şefii Poliţiei şi rudele lui Emi Pian, şeful IGPR, chestorul Liviu Vasilescu, şi-a dat demisia. În plus, Radu Gavriş este cercetat că ar fi dat presei imaginile de la întâlnire.
Coincidenţă sau nu, acum, după acest episod din Centrul Vechi, ministrul Lucian Bode a decis să-i ia din atribuţii şi lui Bogdan Despescu, şeful Departamentului de Ordine Publică. I-a luat din subordine Direcţia Generală Anticorupţie şi serviciul secret al MAI.