Ramona are 41 de ani și locuiește singură de 6 ani. Tot mai mulți români aleg singurătatea: explicația psihologilor
În ţara noastră, nu mai puțin de 2,5 milioane de gospodării sunt înregistrate cu un singur locatar. Pare a fi un trend mai ales la oraşe. Tot mai mulţi tineri aleg un trai fără familie şi fără griji.
De Clara Mihociu la 03.09.2024, 20:16- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Singuri. Aşa preferă tot mai mulţi români să locuiască, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit statisticilor cei mai mulți oameni care locuiesc singuri sunt în orașe. Peste 1.3 milioane de români. Asta înseamnă mai mult de jumătate din totalul celor care trăiesc singuri la noi în țară.
Fenomenul ia amploare inclusiv în rândul tinerilor. Ramona are 41 de ani. Locuiește singură deja de şase ani și recunoaște că viața în doi nu i se mai pare o idee atât de bună, iar cu singurătatea s-a obișnuit rapid.
"Eu locuiesc singură, sunt singură şi nu vreau pe nimeni. Mă simt foarte bine. Curăţenia, deci eu sunt fixată pe curăţenie. Nu suport mizeria, nu suport deranjul. Nu m-aș mai muta cu nimeni, la vârsta asta stau foarte bine", spune ea.
- Criza locuințelor pentru tineri. În Anglia, preţurile sunt de 8 ori mai mari decât salariul mediu anual. Cine ar...
- Câți bani sunt dispuși românii să dea pe chirie. Un apartament cu 2 camere costă 550 de euro în Bucureşti şi...
- Ţara din Europa cu cele mai ieftine apartamente noi. Cât costă un metru pătrat - studiu
Cei mai mulți dintre cei singuri sunt, însă, bătrâni, spun sociologii
"Însingurarea e un fenomen social influențat de mulți factori economici demografici. În general sunt ocupate de persoane în vârstă, femei, care în medie trăiesc cu 7 ani mai mult în România. Ne așteptăm să găsim în acele locuințe ocupate de o singură persoană mai mult femei decât bărbați", spune Ciprian Iftimoaiei - sociolog.
Psihologii vorbesc și despre un fenomen apărut în urma migrației românilor peste hotare.
"Poate fi o consecință a plecat ului masiv din țară în urmă cu câțiva ani au plecat mulți părinți ai unor copii care acum sunt adulți și probabil au rămas singuri", explică Liliana Popa, psiholog Institutul Socola Iași.
Chiar și așa, suntem departe de cifrele din zonele vestice. În Danemarca aproape jumătate din populație locuiește singură.