Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Câți bani sunt dispuși românii să dea pe chirie. Un apartament cu 2 camere costă 550 de euro în Bucureşti şi Cluj-Napoca

Românii au nevoie de până la cinci vizionări pentru a lua o decizie în privinţa închirierii unei locuinţe şi sunt dispuşi să cheltuie cel mult 30% din veniturile lunare pentru plata chiriei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă imobiliară.

de Redactia Observator

la 28.08.2024 , 12:00

Câți bani sunt dispuși românii să dea pe chirie. Un apartament cu 2 camere costă 550 de euro în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Câți bani sunt dispuși românii să dea pe chirie. Un apartament cu 2 camere costă 550 de euro în Bucureşti şi Cluj-Napoca - Shutterstock

Potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro, circa 44% dintre românii care şi-au căutat, în august, o locuinţă de închiriat au spus că facilitatea cea mai importantă pe care o iau în considerare atunci când îşi aleg viitorul loc pe care să-l numească "acasă" este accesul uşor la mijloacele de transport în comun. Pentru alţi 25% locuinţa trebuie să fie dotată cu centrală termică, iar pentru 14% proprietatea ar trebui să vină la pachet şi cu un loc de parcare.

Cu toate acestea, preţul rămâne cel mai important criteriu după care se ghidează clienţii, iar în unele cazuri chiriaşii sunt dispuşi să facă şi compromisuri pentru a plăti mai puţin la final de lună, fie în cazul unei locuinţe care nu se află în cea mai bună zonă, fie atunci când nu bifează foarte bine la capitolul calitate.

Mai mult, aproape o treime (32%) dintre cei care au luat parte la sondaj pun în balanţă necesitatea semnării unui contract cu un potenţial preţ mai avantajos pe care l-ar putea obţine din partea proprietarului, în timp ce alţi 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere.

Articolul continuă după reclamă

Românii vor să cheltuie maximum 30% din venituri pentru închirierea unei locuinţe

Pe acelaşi subiect

Când vine vorba despre sumele de bani pe care sunt dispuşi chiriaşii să le achite lunar, 80% dintre respondenţi au afirmat că sunt dispuşi să plătească în fiecare lună cel mult 30% din veniturile pe care le obţin pentru închirierea unei locuinţe. Totuşi, există şi cazuri în care viitorii chiriaşi se gândesc să plătească sume care depăşesc o jumătate din salariu pentru a-şi găsi locuinţa dorită.

"Apropierea începutului noului an universitar poate influenţa semnificativ preţurile solicitate de proprietari, având în vedere faptul că cererea atinge un nivel critic, iar oferta scade galopant. În trimestrul al II-lea, de exemplu, oferta de proprietăţi rezidenţiale listate la închiriere a scăzut, la nivel naţional, cu aproape 12%, ajungând la 66.800 de locuinţe. De altfel, mai bine de jumătate dintre respondenţii sondajului Imobiliare.ro care prospectează piaţa la ora actuală şi nu sunt la prima închiriere spun că simt că este tot mai dificil să găseşti o locuinţă", se arată în cercetarea de specialitate.

E nevoie de două până la cinci vizionări pentru a lua o decizie

În ceea ce priveşte vizionările de locuinţe, în 84% dintre cazuri e nevoie de două până la cinci vizionări pentru a lua o decizie. Alţi 11% merg şi la zece vizionări până când găsesc exact ce îşi doresc. Doar 5% aleg locuinţa pentru închiriat "din prima".

"Persoanele care au animale de companie sunt evitate de cei mai mulţi proprietari. Pe locul al doilea se află potenţialii chiriaşi care nu au un venit stabil, iar pe locul al treilea familiile care au copii mici. Agenţii imobiliari spun, totodată, în proporţie de 68%, că proprietarii sunt dispuşi să negocieze chiria pe care o solicită. Atunci când vine vorba despre interesul pentru semnarea unui contract de închiriere, acesta tinde să rămână în mare parte la acelaşi nivel ca anul trecut. Circa 65% dintre agenţii imobiliari care au luat parte la sondajul Imobiliare.ro au fost de acord că până la sfârşitul toamnei vom putea observa noi scumpiri în materie de chirii. Din aceştia, 41% sunt de părere că majorările vor fi cu cel mult 10%", notează sursa citată.

Preţul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu două camere

Datele din piaţă arată că, în momentul de faţă, preţul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu două camere este de 550 euro/lună, în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, 499 euro/lună în Braşov, 450 euro/lună în Constanţa şi de 400 euro/lună în Timişoara şi în Iaşi.

Platforma Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul lunii august, două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat exclusiv persoanelor care au intrat, la sfârşitul verii, în cursa pentru identificarea locuinţei potrivite, iar cel de-al doilea a vizat obţinerea perspectivei agenţilor imobiliari asupra evoluţiei pieţei închirierilor până la sfârşitul toamnei.

În cazul primului sondaj au fost chestionate 1.609 persoane, iar în cadrul celei de-a doua cercetări au fost intervievaţi 202 agenţi imobiliari din întreaga ţară.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Ştiri economice » Câți bani sunt dispuși românii să dea pe chirie. Un apartament cu 2 camere costă 550 de euro în Bucureşti şi Cluj-Napoca