Reacţia prefectului Capitalei, după ce Clotilde Armand a cerut prelungirea stării de alertă în Sectorul 1
Războiul gunoiului a intrat în prelungiri. Primarul Clotilde Armand mai vrea alte 15 zile de stare de alertă în Sectorul 1. Asta deşi sectorul este în sfârşit curat şi rar mai vezi câte un sac de gunoi abandonat pe stradă. Acest lucru îl recunoaşte inclusiv prefectul Capitalei, cel care va trebui să ia o decizie mâine.
De Andreea Milea la 22.08.2021, 19:47Sectorul 1 a început să respire de sub mormanele de gunoie care zăceau pe străzi cu zilele.
Locuitor: E mai curat! Uitaţi nu se mai văd pungi... e mai curat decât a fost înainte. Se vede diferenta fata de acum o saptamana, doua. Cum arăta calea Grivitei şi cum arată acum.
Chiar şi aşa, primarul mai vrea cel puţin 15 zile de stare de alertă în sector pentru a elimina riscul poluării şi îmbolnăvirii cetăţenilor.
Ce spune prefectul legat de starea de alertă din Sectorul 1
- Clotilde Armand a cerut prelungirea stării de alertă în Sectorul 1 al Capitalei. Hotărârea CLSU a fost trimisă...
- Referendum pentru demiterea primarului Clotilde Armand. Gabriela Firea: "Am semnat. Ce se întâmplă acum în...
- Clotilde Armand anunţă că a semnat un contract de salubrizare în Sectorul 1 pe perioada stării de alertă
Însă părerea prefectului este alta.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: Lucrurile s-au îmbunătăţit cu siguranţă, în această perioadă. S-au strâns deşeurile pe care le identificaseră că erau depozite necontrolate. S-a îmbunătăţit şi situaţia salubrizării stradale.
Pe lângă analiza primăriei de sector, DSP, Garda de Mediu şi Agenţia pentru Mediu vor trimite prefectului câte un raport. Abia apoi se va lua o decizie.
Câte gunoaie au fost strânse în starea de alertă
Pe perioada stării de alertă, firma Romprest a adunat de pe străzile sectorului 1800 de tone de deşeuri de pe domeniul public, 1780 de tone de gunoi din depozite necontrolate şi 170 de tone de deşeuri de pe străzi şi trotuare. Plus 1200 de metri cubi de deşeuri vegetale. Pentru serviciile prestate nu au fost încă plătiţi.
Sorin Velicu, director Romprest: Deocamdată noi nici măcar luna iunie la salubrizare stradală nu a fost achitată.
Totul pentru că primarul Clotilde Armand nu a negociat cu firma de salubritate pe perioada stării de alertă, aşa cum ar fi trebuit.
Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1: Primarul era obligat sa faca mai intai o negociere cu prestatorul si daca nu se intelegea sa meargă in instanta pentru reziliere. Nu ştim sa se fi intamplat acest lucru, desi i-am dat un termen care deja a expirat.
Odată ce starea de alertă se încheie, primarul Sectorului 1 nu mai poate angaja alte firme de salubritate. Astfel că, Romprest va curăţa singur sectorul însă la capacitate redusă, din cauza datoriilor primăriei de peste 100 de milioane de lei. Asta înseamnă că s-ar putea reveni la situaţia de acum o lună.
În ultimele săptămâni, Clotilde Armand a angajat alte două firme de salubritate pentru a face curat în sector. Valoarea celor două contracte se ridică la peste 6 milioane de lei. Luna viitoare, Curtea de Conturi va face un control la primăria sectorului 1 cu privire la cheltuielile din acest an.