Reacţia unui turist din Indonezia când gustă fasole cu ciolan. De Ziua Naţională, oamenii au stat la cozi imense pentru o porţie
Ce-ar fi Ziua Naţională fără fasole cu ciolan? Reţetele diferă de la o regiune la alta, dar gustul şi bucuria de a fi împreună ne unesc. Acelaşi efect au avut azi şi mititeii şi varza cu afumătură.
De Clara Mihociu la 01.12.2023, 20:59Pentru vestita fasole cu cârnaţi, oamenii au stat zeci de minute la coadă în Iaşi. Foamea şi nerăbdarea au dus la îmbulzeală.
La Iaşi, bucătăresele au fiert sute de kg de fasole pentru Ziua Naţională
Clara Mihociu, reporter Observator: Zeci de bucătărese au lucrat timp de 6 ore ieri, pentru a alege cele 300 de kilograme de fasole şi pentru a tăia cele 120 de kilograme de ceapă şi tot atâtea de morcovi. Toată noaptea au fiert la ele tocmai pentru a fi gata la timp să le fie servite oamenilor.
Aroma irezistibilă i-a atras pe toţi cei veniţi în Piaţa Unirii. Câţiva studenţi din Indonezia nu au putut rezista ispitei.
- Pentru Mihaela, educaţia elevilor a devenit o misiune de suflet şi un pariu. De 4 ani, dă viaţă şcolilor prin...
- Record de Ziua Naţională: peste 100.000 de români, la cea mai grandioasă paradă militară, în Capitală. Imnul...
- Times Square, colorat în roşu, galben şi albastru. De Ziua Naţională, drapelul României a ajuns la New York
Sakura, student din Indonezia: N-am încercat. O să încerc.
Reţeta diferă în funcţie de specificul locului. Unii au combinat fasolea cu ciolan, alţii au preferat cârnaţi. Şi au fost şi variante pentru cei care ţin post.
Bucătar: O sută de kilograme de fasole. Legume, ceapă, vreo 30 de kilograme. Ardei gras roşu, ardei galben. De ce e cea mai bună din ţară? Findcă e făcută la noi, în Banat.
Mihai Gheorghe, bucătar: 80 de kilograme de fasole au fost cu zarzavaturi şi de toate.
Clara Mihociu, reporter Observator: De la ce oră au venit oamenii?
Mihai Gheorghe, bucătar: Dimineaţa la 7 eram aici şi de la 7 tot distribuim.
În Capitală, bucureştenii au mâncat fasole gătită cu foc de o ciobăniţă
Maria Spinciu, bucătar: Am pus suflet de olteancă. E o reţetă pe care o păstrez cu sfinţenie de la bunica mea. Foarte multe legume, fasolea, carne de porc. Fasolea este mâncarea care a unit şi bogaţii şi săracii.
Maria Spinciu, bucătar: Le urăm românilor să se iubească mult! <16.40> Să stea în ţara lor, să muncească în ţara lor.
Nici micii n-au lipsit de pe mesele românilor
Adrian Rebenciuc, manager Terasa Obor: De la micul dejun, ajungem la micul patriot. Vii devreme, 1 decembrie, mănânci un mic, te simţi bine, bei o sticlă...un pahar de vin, nu chiar o sticlă.
În oraşul Marii Uniri, varza cu afumătură a fost preparatul-vedetă.
Radu Zărnescu, bucătar: Să ştiţi că noi lucrăm deja de trei zile, pentru că, ca în fiecare an, am avut câţiva metri cubi de materie primă de pregătit.
Iar la malul mării, felurile tradiţionale au fost pentru toate gusturile.
Alexandru Maximilian, bucătar: Cârnaţi, piept de porc avem. Bineînţeles am făcut şi fasole de post, pentru cei care ţin post.