Reactorul 1 de la Centrala Nucleară din Cernavodă s-a deconectat din cauza vântului puternic. Ce spune ministrul Energiei
Reactorul 1 al centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețeaua națională de distribuţie a energiei electrice, seara trecută, din cauza vijeliei.
De Mădălina Iacob la 19.11.2023, 08:41- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Mădălina Iacob, reporter Observator: Odată cu avertizările de vreme rea în special în zona de sud-este a României, ministrul Energiei a venit cu un anunț și a spus că reactorul 1 al Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat aseară. A menționat ministrul însă că acest lucru nu a avut un impact asupra populației sau a mediului înconjurător de acolo. Este vorba despre un vânt foarte puternic care a cauzat probleme în întreg sistemul energetic. Rafale de peste 100 km/h care au lăsat în beznă mai multe localități învecinate acolo. Rămâne de văzut ce se va întâmpla astăzi. Tot din această cauză și turbinele eoliene s-au oprit în zonă.
Ministerul Energie precizează că deconectarea reactorului nu a avut un impact asupra populației
"Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare.
Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale.
- Accidentele s-au ţinut lanţ în ţară, din cauza viscolului şi ninsorii: O femeie a murit în Predeal, după ce...
- Cod roşu de viscol şi ploi torenţiale în Constanţa. Străzi inundate, copaci scoşi din rădăcini şi cartiere...
- Primele târguri de Crăciun care şi-au deschis porţile în România, în 2023. "Este surprinzător de frumos!"
La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate.
SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.
Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.
Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.
SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unității 1 la Sistemul Energetic Național.
Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme."
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție."
Ministerul Energiei va reveni cu informări, în funcție de evoluția situației.