Antena Meniu Search
x

Video Cod roşu de viscol şi ploi torenţiale în Constanţa. Străzi inundate, copaci scoşi din rădăcini şi cartiere întregi lăsate fără curent. Rafale de peste 100 de km pe oră

A fost cod roşu de vreme rea, seara trecută la Constanţa. Marile bulevarde au fost inundate după o ploaie torenţială, copacii scoşi din rădăcini şi mai multe acoperişuri luate de vânt. Rafalele au atins peste 100 de kilometri pe oră şi au lăsat în beznă mai multe cartiere, dar şi localităţi învecinate. Din cauza vijeliei, reactorul 1 al Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat, iar trei oameni au rămas blocaţi pe mare, după ce barja în care erau s-a desprins de remorcher. 

de Redactia Observator

la 19.11.2023, 08:27

Vezi și

La lăsarea întunericului, pe litoral a început prăpădul. La Constanţa au curs avertizările nowcasting de vreme rea, iar după o ploaie torenţială de cod roşu, marile bulevarde din oraş s-au transformat în lacuri.

"Mai multe maşini au rămas blocate în această intersecţie. Nici măcar autoturismul de teren nu poate trece. Apa a ajuns până la aproximativ la 50 de centimetri", transmite Cristina Niţă, reporter Observator. 

Ploaie torenţială de cod roşu la Constanţa

Motiv pentru care şi compania de transport public a luat decizia ca toate autobuzele electrice din oraş să fie scoase din circulaţie.

Pe acelaşi subiect

Localnic: Trebuie să ne uităm sub dărâmături. Sper să nu fie nimeni surprins sub dărâmăturile astea. Of, Doamne, ce e aici!

Acolo unde străzile nu s-au inundat, vântul care a bătut cu peste 100 de km la oră a smuls mai multe acoperişuri, a doborât copaci şi stâlpi şi a distrus mai multe panouri publicitare. Pentru siguranţa oamenilor, autorităţile au emis trei mesaje RO-Alert.

"Vântul suflă atât de tare în municipiul Constanţa, încât această bucată imensă de tablă a zburat de pe acoperiş şi a distrus locuri de joacă", transmite Cristina Niţă, reporter Observator.  

Localnic: Au fost surprinse, din câte am văzut, trei maşini, nu există victime, din ce am verificat. Am apelat la 112 şi mi s-a spus din start că va dura pentru că sunt foarte solicitaţi.

Ana Maria Stoica - ISU Dobrogea: Avem peste 100 de misiuni peste 70 de pompieri militari constănţeni în teren. Avem până acum 12 localităţi fără apă şi fără curent. 

Marea a fost şi ea agitată: valuri de peste 8 metri înălţime

În apropiere de faleza cazinoului, valurile au avut în unele locuri înălţimea unei clădiri cu două etaje. 

"Intensificările vântului depăşesc, la rafală, 100 de km la oră. Pe mare este furtună  de gradul 7, cu valuri de peste 8-9 m înălţime", transmite Cristina Niţă, reporter Observator.  

Alertă pe mare a fost şi după ce trei oameni au rămas blocaţi la bordul unei barje care s-a desprins de un remorcher ucrainean la care era ancorată. Pentru că nu aveau niciun sistem de comunicare, reprezentanţii Autorităţii Navale Române nu au mai putut lua legătură cu ei.

Cosmin Dumitrache - director ANR: Nu au mai putut să coboare peste barjă să urce pe remorcher, pentru că sunt mişcări oscilatorii destul de mari, din cauza vremii. Cei 3 au rămas pe barjă şi singura problemă era că nu aveau nicio modalitate de a comunica cu altcineva. Le-au lăsat haine suplimentare, pături, ce mai aveau ei nevoie. Au reuşit să transfere ceva apă, mâncare. Ei au cabină pe barjă, au cu ce să se încălzească.

Tot din cauza vremii severe, reactorul 1 al Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la curent. Într-un comunicat, Ministerul Energiei a transmis că situaţia este sub control, iar deconectarea s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.

Vreme rea a fost şi în alte localităţi învecinate ale Constanţei. Corbu, Lumina, Năvodari şi Ovidiu s-au aflat şi ele pentru câteva ore sub cod roşu de vreme rea.

Localnic: Totul e in beznă. La prima ploaie, nu mai avem nimic, stăm în frig.

Traficul a fost îngreunat Şi pe Autostrada A2, care leagă Capitala de Constanţa. Furtuna Frederico, una dintre cele mai puternice care a ajuns în bazinul Mării Negre, vine din nordul Franţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Cod roşu de viscol şi ploi torenţiale în Constanţa. Străzi inundate, copaci scoşi din rădăcini şi cartiere întregi lăsate fără curent. Rafale de peste 100 de km pe oră