Ziua recordului absolut în România: 555 de noi cazuri de coronavirus, în ultimele 24 de ore
România este în stare de panică! Este ziua recordului absolut. 555 de oameni au fost testaţi pozitiv la coronavirus în ultimele 24 de ore. Nu am mai avut niciodată un număr atât de mare de noi cazuri, iar îngrijorător este faptul că vorbim, în mare parte, de o transmitere comunitară. Nu se impune încă o nouă stare de urgenţă, anunţă oficialii, dar adio alte relaxări. Ba chiar ar putea fi introduse noi resticţii.
De Redactia Observator la 08.07.2020, 20:37- 555 de pacienți depistați cu SARS-Cov-2 în ultimele 24 de ore
- Virusul, scăpat de sub control, se transmite la nivel comunitar
Reporter: Vă gândiţi la o nouă stare de urgenţă?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Noi facem evaluări de la zi la zi, săptămânal, la două săptămâni, cele 14 zile, prin INSP şi Ministerul Sănătăţii, facem o propunere către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar starea de urgenţă este atributul preşedintelui României, care va lua o decizie.
Coronavirusul a atins recordul în ţara noastră la trei zile după cel mai aglomerat weekend de la malul mării, când peste 80 de mii de oameni s-au relaxat pe litoral.
555 de oameni au fost testaţi pozitiv în ultimele 24 de ore. Un număr pe care nu l-am atins nici în starea de urgenţă.
Reporter: Domnule ministru, cât stă în picioare afirmaţia domnului premier, şi anume aceea că tinerii din cluburi şi cei veniţi pe litoral duc virusul în alte judeţe?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Există această posibilitate.
Număr record de noi cazuri de coronavirus, de la izbucnirea pandemiei
Iată cum am ajuns aici: până azi, România a numărat cei mai mulţi bolnavi într-o singură zi în 11 aprilie, când au fost raportate 523 de noi cazuri. Dar atunci eram în stare de urgenţă! Şi, e drept, se făceau mult mai puţine teste. În jur de 3.000 în fiecare zi, faţă de 13.000, câte s-au făcut de ieri până astăzi. După declararea stării de alertă, am intrat pe o uşoară pantă descendentă. Iar, timp de aproape o lună, am oscilat între 155 şi maximum 320 de noi îmbolnăviri. Explozia a început după deschiderea sezonului estival. Staţiunile Mamaia şi Vama Veche au fost cele mai pline.
Reporter: Există posibilitate să fie deja focare aceste locuri de pe litoral?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Există posibilitatea să devină focare. Acum patru săptămâni aveam o transmitere de 0.6, acum suntem la 1.4.
Jumătate din cele 555 de noi cazuri au fost descoperite în Bucureşti, Dâmboviţa, Braşov şi Argeş. În Dâmboviţa a fost descoperit un focar de infecţie, în Centrul de Servicii Sociale din Găeşti. 12 angajaţi şi 23 de copii cu handicap au fost diagnosticaţi cu Covid-19. În total, judeţul numără 756 de bolnavi.
Virusul de transmite în comunitate. Focare în mai multe județe
În rest, ne confruntăm, cel mai probabil, cu o transmitere comunitară deja scăpată de sub control.
Emanuel Soare, prefect Argeş: Dintre cele 102 localităţi, avem peste 80 în care există cazuri active de coronavirus. Sunt cazuri împrăştiate peste tot. Sunt cazuri în comunitate, sunt cazuri în instituţii publice, sunt cazuri în spitale.
Dr. Andreea Moldovan, director medical Spitalul de Boli Infecțioase: Cred că ne-am relaxat prea repede şi prea total, aş putea spune, în sensul că te miri atunci când vezi pe cineva care utilizează mască sau care încă se protejează din punct de vedere al distanţării sociale.
Este ziua în care numărăm şi cele mai multe cazuri active de coronavirus de după starea de urgenţă: 7.559, cu 272 mai multe faţă de ieri. Dacă răspândirea continuă în acelaşi ritm, am putea ajunge la recordul din 29 aprilie, când aveam 7.716 cazuri active.
Premierul Ludovic Orban a declarat, pentru Observator, că nu ia în calcul, deocamdată, o nouă stare de urgenţă. Dar, având în vedere numărul mare de îmbonăviri, crede că starea de alertă ar trebui prelungită.