Moştenirea Regelui Mihai. Ce avere lasă urmaşilor săi
Moartea Regelui Mihai readuce în discuţie averea reală pe care o lasă urmaşilor săi. Este vorba de celebrele castele şi domenii.
De Redactia Observator la 07.12.2017, 20:47Moartea Regelui Mihai readuce în discuţie averea reală pe care o lasă urmaşilor săi. Este vorba de celebrele castele şi domenii, dar şi de miile de hectare de pământ şi păduri recuperate de la statul român, după revenirea în ţară.
Regele Mihai nu a vorbit niciodată despre bunurile deţinute sau despre bani. Pentru că adevărata avere a unui suveran este poporul său.
Cu toate acestea, acum câţiva ani, analiştii au pus un preţ concret pe averea Casei Regale: 60 de milioane de Euro.
Georgeta Filitti, istoric: Familia Regală şi-a dobândit lucruri care-i fuseseră confiscate pe nedrept în spaţiul românesc.
A fost nevoie de ani întregi de negocieri, în care singura proprietate deţinută era casa din Elveţia, cumpărată în perioada de exil. În 2002, regele Mihai a reintrat în posesia domeniului Săvârşin, din Arad.
Averea restituită Regelui Mihai:
Domeniul Sărvâşin
20.000 hectare de pădure
3 imobile şi un teren, în Capitală
1 imobil şi terenuri în Sinaia
cabane în zona Azuga-Predeal
I-au fost înapoiate 20.000 de hectare de pădure, 3 imobile şi un teren în Bucureşti, precum şi câteva cabane în Azuga şi Predeal. Avea să mai treacă o lungă perioadă până să primească şi Perla Coroanei, Castelul Peleş din Sinaia.
Georgeta Filitti, istoric: Castelul Peleş n-a fost construit ca o locuinţă particulară, ci ca un simbol de statalitate a României.
Peleş e un simbol evaluat la 30 de milioane de euro. Regele Mihai a fost de acord ca domeniul să fie administrat de stat şi să poată fi vizitat în continuare de către români.
Georgeta Filitti, istoric: Este vorba de imensele obligaţii pe care le are un suveran şi pe care trebuie să le îndeplinească cu toată demnitatea, cu toată ţinuta.
În schimb, statul român a pus la dispoziţia Casei Regale Palatul Elisabeta.
Georgeta Filitti, istoric: Regele Mihai, împreună cu familia, şi-au găsit o reşedinţă aici, la Bucureşti, este vorba de Palatul Elisabeta, numit astfel după mătuşa Regelui, fosta regină a Greciei.
Din iniţiativă a parlamentului, urmaşii Suveranului ar putea să locuiască în acest palat, şi în următorii 49 de ani. Odată cu visteria regelui, moştenitoarea Margareta va primi şi bijuteriile, tablourile şi maşinile de colecţie ale tatălui ei. O avere impresionantă, însă incomparabil mai mică faţă de cea a Suveranului, înainte de abdicarea forţată.
În 1948, imediat după alungarea Majestăţii Sale, comuniştii au evaluat bunurile Coroanei la o sumă echivalentă azi cu 860 de milioane de dolari.