Regi pentru o zi! "Diamantele negre", accesibile oricui la Festivalul Trufelor din Cacica. Un kilogram poate ajunge şi 1.500 de euro
Trufele, numite diamantele negre care ajungeau doar pe mesele regilor, încep acum să fie accesibile tuturor. Cel mai popular preparat e piureul cu trufe, tot mai întâlnit în meniurile restaurantelor sau chiar la firmele de catering. În Bucovina, se organizează un festival al trufelor. Sute de vizitatori au venit să mănânce delicatese, iar marea supriză nu a fost gustul, ci preţul care nu e deloc piperat.
De Angela Bertea la 13.08.2023, 10:17Trufele sunt vedetele festivalului din Cacica, Suceava. Sute de vizitatori au venit să încerce diferite preparate cu trufe. Pentru mulţi a fost prima experienţă.
Femeie: Cartofiori prăjiţi cu trufă şi tot ceva care are pastramă şi trufă, bineînţeles. E wow.
Bărbat: Am gustat mistreţ, plus mămăliguta şi cu brânzică, mi-a plăcut la nebunie.
"Diamantele negre", accesibile oricui la Festivalul Trufelor din Cacica
- Un băcăuan prins cu 4 kilograme de trufe, culese fără autorizaţie. Un kilogram poate ajunge şi la 900 de lei
- Rețete de tradiție, în varianta fine dining: borşul în crustă de mălai sau ciulamaua de ciuperci cu trufe negre
- Un român şi un italian, ieşiţi la cules ilegal de trufe, în Azuga. Cu cât au fost amendaţi după ce au reuşit...
Mihai Robu, organizator: Ceea ce ne dorim noi este să prezentăm preparate cu trufe într-o foarte mare varietate, astfel încât oamenii să guste trufa în adevărata ei splendoare.
Trufele au fost culese din pădurile din zonă. Bucătarii au dat gust cu ele mâncărurilor din şapte ţări. De la sushi, sandwichuri franțuzești, până la humus, balmoș sau păstrăv. Deşi trufele pot costa 1.500 de euro kilogramul, preparatele sunt accesibile la preţ: între 15 şi 80 de lei porţia. Explicaţia?
Marco Favino, bucătar: Dacă respectăm cantitatea de trufă pe care o punem în farfurie, deci vorbim de câteva grame, sigur, este un ingredient foarte accesibil. Aici avem tagliatelle cu trufe, clasicele tagliatelle cu trufe, au doar trufa locală, unt şi grana padano.
Bucătar străin: Acesta este standul nostru, unde facem humusul, care este tradiţional din Israel şi am pus trufele în sosul tahini.
Angela Bertea - reporter Observator: Incusiv păstrăvul în cobză, specific Bucovinei poate fi servit la festival cu sos de maioneză cu trufe. De altfel, toate produsele tradiţionale de aici de la festival au fost reinterpretate cu ajutorul tufelor.
Chef Cătălin Petrescu a făcut sushi cu trufe, iar prepartul a fost preferatul celor mici.
Cătălin Petrescu: Ăsta este un maki, cu ingrediente locale, avem o vită de tip Black Angus crescută aici, pe plaiurile Bucovinene, un păstrăv tempura şi trufa asta, am înobiliat preparatul cu trufa asta bună de aici.
Trufele pot schimba si gustul desertului. Festivalul este anul acesta la a treia ediţia. Şi se va încheia astăzi. Organizatorii spun că au pus la bătaie 10 kilograme de trufe.