Reguli noi pentru protejarea animalelor. Comisia Europeană schimbă condițiile pentru vânzarea câinilor și pisicilor
Apar noi reguli pentru bunăstarea animalelor. Comisia Europeană a propus cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani care vizează comerţul cu animale. Cele de companie vor trebui să fie înregistrate, microcipate şi sănătoase. În ceea ce priveşte transportul, animalele nu au voie să stea înghesuite sau să călătorească ore în şir fără repaus.
De Redactia Observator la 08.12.2023, 20:47Cristina Pânzariuc, reprezentant canisă: Sunt crescătoare de labrador retriever de 10 ani. Aceştia sunt pui ciocolatii la cinci săptămâni.
Căţeii Cristinei Pânzariuc ajung la familii din România. Un astfel de exemplar costă în jur de 800 de euro şi vine însoţit cu documente care să-i ateste rasa şi starea de sănătate.
Comisia Europeană schimbă condițiile pentru vânzarea câinilor și pisicilor
Cristina Pânzariuc, reprezentant canisă: Carnetul de sănătate, carnetul de performanţă, pedigree ul. Şi o convenţie de cesiune. Când a plecat căţelul, toate datele microcipului, noul proprietar. Este firesc să dăm un căţel sănătos unui proprietar responsabil. eu mă uit cui dau un căţel.
- Producătorii occidentali de mașini electrice și-au redus prețurile pentru a face față chinezilor care auinundat...
- Trenurile din România vor trebui să circule cu 160 km/h până în 2030. Adina Vălean: Este obligaţie pan-europeană
- Ce este portofelul digital şi ce va conţine. Proiectul a fost votat în Parlament şi urmează să fie implementat
Însă nu toţi ţin cont de asta. Internetul este plin de anunţuri înşelătoare.
Bogdan Bălășcău, medic veterinar: Au fost păcăliţi. Au cumpărat animale de pe internet le-au luat ca o anumită rasă şi au avut surpriza să fie un veritabil maidanez.L-au cumpărat, după 2-3 zile au început să apară simptomele.tot felul de boli virale. Respiratorii, digestive.
Astfel de situaţii ar trebui să dispară, odată cu noile reguli ale Comisiei Europene. Toate animalele vor fi microcipate înainte de vânzare şi trecute într-un registru. Trebuie vaccinate, îngrijite şi ţinute într-un spaţiu adecvat, unde să aibă lumina naturală şi să se poată juca în aer liber. În plus, îngrijitorii vor fi obligaţi să facă nişte cursuri speciale.
Adrian Alexandru Dragota, Federatia Nationala Felinologica Romana: Toate aceste lucruri sunt binevenite şi sperăm să fie un context care să regleze această piaţă care, din păcate, avea aspecte neplăcute. Pui de pisică crescuţi în condiţii necorespunzătoare, nevaccinaţi. Din păcate, la puii nevaccinaţi, şansele sunt mari să moară.
Bogdan Bălășcău, medic veterinar: Am putea să controlăm mult mai uşor vaccinarea, deparazitarea, trasabilitatea lor.
Sunt reguli noi şi cu privire la transportul animalelor. Acestea nu mai trebuie să fie înghesuite sau ţinute la temperaturi extreme. Iar după un drum de multe ore, va exista un repaus.
Astfel că situaţii precum cea din 2019, de la Midia, n-ar trebui să se mai repete. Atunci, o navă supraîncărcată cu 14 mii de oi s-a scufundat. Încă nu există un termen de intrare în vigoare pentru noile reguli.
Adrian Alexandru Dragota, Federatia Nationala Felinologica Romana: Sunt în fază de iniţiativă. Urmează a se contura cadrul legislativ. Probabil că în 2025-2026 vor fi implementare şi de către noi.
44% din gospodăriile din UE au un animal de companie, iar comerţul cu câini şi pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1,3 miliarde de euro.