Reportaj Observator. Din 7 bolnavi Covid doar unul mai trăieşte după 14 zile la Marius Nasta. Medic: "Intubam şi plângeam. Am pierdut lupta"
La terapie intensivă se moare mai mult ca niciodată. O echipă Observator s-a întors azi să filmeze în secţia ATI de la Institutul Marius Nasta. Acum două săptămâni erau şapte bolnavi acolo. Lunea trecută mai rămăseră patru. Iar astăzi, unul singur.
De Ema Schweninger la 01.11.2021, 19:34Medic ATI: ”Vineri intubam şi plângeam de toată suferinţa pe care o vedem zi de zi”.
Pacientă: ”Sunt mai tineri ca mine. Te afectează de 2 ori mai mult: sunt copiii mei”.
Medic ATI: ”Din păcate am pierdut lupta”.
În secţiile de terapie intensivă, linia dintre viaţă şi moarte e invizibilă. În urmă cu doar două săptămâni, aici erau internaţi 7 bolnavi care se luptau să trăiască. Lunea trecută mai trăiau patru. Azi echipa Observator a intrat din noua la ATI: au mai găsit un singur pacient. Alţi trei bolnavi, toţi nevaccinaţi, s-au stins între timp.
- Bilanț vaccinare anti-COVID 1 noiembrie 2021. 80.180 de români imunizați în ultimele 24 de ore, s-au administrat...
- Studiu: Cu cât se reduce transmiterea coronavirusului într-un autobuz, dacă pasagerii poartă mască și respectă...
- Şase pacienţi cu COVID, în stare critică, transportaţi la spitale din Germania. Până miercuri, vor mai fi...
Ema Schweninger, reporter Observator: ”Acum două săptămâni am întâlnit în această secţie o tânără de 39 de ani care se întorsese din Spania să-şi îngrijească mama care era bolnavă de COVID 19. Când m-am întors lunea trecută, femeia era intubată şi ventilată mecanic şi avea organele afectate. Marţi de dimineaţa a intrat în stop cardiorespirator şi din păcate medicii n-au putut să o salveze”.
Pacienții Covid ajung la spital în stare foarte gravă
Medicii se simt neputincioşi. Cei mai mulţi bolnavi au ajuns la spital când nu se mai putea face nimic.
Andreea Brutaru, medic ATI: ”Este ca şi cum eu m-aş băga cu capul într-o găleată cu apă şi aş încerca să respir. Ceea ce ar fi imposibil. Aşa este şi pentru ei. Este o sete de aer cumplită. 100% toţi regretă că nu s-au vaccinat”.
O asistentă medicală de 54 de ani care a fost mutată la terapie intensivă non-Covid. Acum o săptămână ne spunea că probabil s-a infectat de la un pacient. Şi că luptă să se întoarcă la copiii ei. E vaccinată, dar investigaţiile au arătat că are probleme cardiace şi suferă de diabet.
Ema Schweninger, reporter Observator: ”Asistenta medicală e ţinută în viaţă de aparate. Virusul SARS-CoV-2 a făcut ravagii în corpul ei. Are plămânii afectaţi aproape în totalitate iar starea ei s-a degradat de la o zi la alta”
Genoveva Cadar, şefa secţiei ATI: ”N-a acceptat atunci când ar fi avut indicaţie de intubaţie ci când pur şi simplu nu mai putea să respire. Ştie că cei intubaţi de COVID au prognostic extrem de rezervat”.
Peste 95% dintre pacienții intubați își pierd viața
Ema Schweninger, reporter Observator: ”Care este procentul celor intubaţi care mor?”
Genoveva Cadar, şefa secţiei ATI: ”Foarte mare. Peste 95%”
În terapia intensivă a spitalului sunt acum alţi 7 bolnavi. Iar în unitatea mobilă ATI, 8.
Alexandru Pahonţu, kinetoterapeut: ”Oftez, înjur. Este o mare frustrare. Ne pare rău, vorbim despre ei, e ca la parastas: povestim fiecare ce băiat bun era, ce bine ne înţelegeam cu el, faptul că progresa. E un moment de cădere, după care ne îmbărbătăm, nu ne mai gândim la asta şi luptăm să ajutăm alţi oameni să poată fi salvaţi”
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: ”O familie, mamă cu 3 baieţi şi-a îngropat într-o săptămână 2 dintre băieţi. Dacă pe primul l-au luat destul de repede, pe al doilea a trebuit să îl păstrăm câteva zile şi motivul lor a fost lipsa fondurilor pentru a-l îngropa creştineşte”
Pentru că spitalele de la noi nu mai fac faţă, o a patra ţară preia bolnavi români. Germania a trimis astăzi un avion militar la Bucureşti. Şase pacienţi de la Floreasca, Bagdasar Arseni şi Elias au fost transferaţi, iar până miercuri alţi 12 vor pleca la tratament în Germania.