Restaurantele de fiţe din Herăstrău plătesc chirii derizorii primăriei, iar unele contracte expiră în 2040
Cele mai scumpe restaurante din Bucureşti plătesc chirii cât o notă de plată. Se întâmplă în Parcul Herăstrău, în zona de "Fiţe", aşa cum i se spune. Conform contractelor de închiriere obţinute de reporterii hotnews cea mai ieftină chirie plătită primăriei este de 400 de euro , iar cea mai scumpă 3.000 de euro pentru patru sute de metri de parc.
De Andreea Milea la 28.04.2021, 20:37- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Parcul Herăstrău, monument istoric, s-a transformat după revoluţie în unul din cei doi mari poli ai distracţiei din Capitală. Peste 50 de localuri sunt construite atât pe spaţiul verde, cât şi deasupra apei, iar cine trece pe acolo riscă să se intersecteze oricând cu un ospătar cu tava plină de sticle de şampanie.
Chiriile teraselor din Herăstrău, de 3 ori mai mici decât preţul pieţei
Şampania la una din terase costă şi 3.000 de lei sticla. Cam atât costă de altfel şi chiria plătită statului de patroni pentru un ponton de 120 de metri pătraţi pe lac. Potrivit contractelor obţinute de reporterii hotnews, chiria sau redevenţa încasate de Primăria Capitalei de la cârciumile din zona de nord variază între 400 de euro şi 3.000 de euro pe lună. De 3 ori mai puţin decât preţul pieţei, spun experţii imobiliari. Şi la jumătate faţă de chiriile din centrul vechi.
Ianis Smeu, consultant imobiliar: Nu ai cum să dai 900 de euro pe sute de metri în Herăstrău.
Şi totuşi se poate. Patronul unui restaurant celebru din Parcul Herăstrău plătește Primăriei Capitalei chirie pentru peste 1.600 de mp de terasă şi teren, mai puţin de 1.000 euro pe lună. Este un contract care expiră în martie 2030. Alt restaurant de fiţe întins pe 2.000 de mp plăteşte 1.200 euro pe lună. Cea mai mare chirie este de 3.000 euro pentru un club amenajat pe un ponton de 416 mp.
Șapte dintre aceste construcții au fost vândute de Primăria Sectorului 1 în baza unei legi din 2002, iar terenul de sub ele și din jur a fost inchiriat de Primăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei. Alte 44 de contracte de inchiere au fost incheiate de Administraţia Parcurilor între 1997 şi 2019.
Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1: Noi nu am făcut contracte de închiriere, nu erau contracte noi. Noi doar încasam, nu stabileam un cuantum. Nu aveam calitatea, nu aveam dreptul.
Între timp, oamenii spun că terasele din zonă sunt atât de multe încât le-au invadat spaţiul.
Localnic: Nu ştiu dacă terasele ar trebui să fie chiar aici. Poate într-o zonă mai retrasă, cumva să ne lase şi nouă un pic de spaţiu şi de iarbă verde.
Localnic: Eu m-am obişnuit, mă strecor printre oameni.
O parte dintre contractele de închiriere expiră peste 3 ani, altele în 2040! Administraţia Parcurilor şi Primăria Capitalei nu au comentat situaţia.