România, 20 de ani în NATO. Cum arată Armata României, după două decenii în cea mai puternică alianţă militară
România celebrează 20 de ani de la aderarea la NATO. Pe 29 martie, deveneam oficial stat membru. Sunt 2 decenii în care România a primit cele mai solide garanţii de apărare, mai ales în faţa ameninţării Rusiei. Preşedintele Klaus Iohannis spune într-un mesaj că, la rândul ei, ţara noastră a devenit un important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic.
De Bianca Iacob la 30.03.2024, 13:04E momentul în care se scria istoria - România, parte din alianţa nord atlantică. Pe 2 aprilie 2004, la Bruxelles, tricolorul flutura la sediul NATO. Ţara noastră intra în cea mai mare şi puternică alianţă militară. Alianţă care a deschis şi drumul către Uniunea Europeană. Intrarea în Alianţa Nord Atlantică a însemnat pentru România trecerea la o armată de profesionişti şi tehnică militară compatibilă cu standardele NATO. Ţara noastră are 80.000 de cadre active plus 50.000 de rezervişti. Forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene de 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere. Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare. Statul român este în prezent a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a din NATO. De la invazia Ucrainei, Armata a accelerat achiziţiile - ne dorim de la drone la avioane F35 şi de la tancuri Abrams la submarine.
Ce spune Mircea Geoană despre aderarea la NATO
Parlamentul României va marca aniversarea pe 2 aprilie, printr-o şedintă solemnă
"România şi-a construit un nivel de respect şi influenţă în NATO. A investi în securitatea naţională este o chestiune fundamentală pentru economie, pentru pace, pentru dezvoltarea societăţii", a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO. Ioan Mircea Paşcu era ministrul Apărării în 2004. Acum, 20 de ani mai târziu, spune că rolul în alianţă este mai vizibil ca niciodată pe flancul estic. "E vorba de cea mai puternică garanţie de securitate care există în momentul de faţă. Astăzi avem un conflict pe graniţă, iar noi suntem în pace", a declarat Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării.
Parlamentul României va marca aniversarea pe 2 aprilie, printr-o şedintă solemnă. "Nu numai că suntem membri cu drepturi depline a celei mai puternice alianţe militare din istorie, dar suntem un partener de respectat şi de încredere pe care NATO se bazează în actualul context de securitate regională", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. "Ne bucurăm de cea mai puternică umbrelă de securitate de care ţara noastră a beneficiat vreodată", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului. NATO are în componenţă în prezent 32 de state. Ultimele state invitate să facă parte din alianţă sunt Finlanda şi Suedia.