România, aproape să-și închidă spațiul aerian din cauza scandalului ROMATSA
România a fost la doar un pas să îşi închidă spaţiul aerian, din cauza unei datorii de aproape 300 de milioane de euro către fraţii Micula. ROMATSA, compania care dirijează un milion de avioane în fiecare an, risca să fie executată silit în următoarele două săptămâni.
De Redactia Observator la 13.12.2019, 21:04România a fost la doar un pas să îşi închidă spaţiul aerian, din cauza unei datorii de aproape 300 de milioane de euro către fraţii Micula. ROMATSA, compania care dirijează un milion de avioane în fiecare an, risca să fie executată silit în următoarele două săptămâni. Ca să evite o criză fără precedent, Guvernul a anunţat că va plăti din fondul de rezervă suma uriaşă.
Ludovic Orban, premierul României: Situaţia în care ne găsim este extrem de gravă. Am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România
278 de milioane de lei va plăti Guvernul pentru ca ROMATSA să nu fie executată silit. Altfel spus, pentru ca avioanele să mai poată zbura pe deasupra României. Aproape un milion in fiecare an.
Responsabilitatea ROMATSA este uriaşă în cadrul sistemului aeronautic din România. Nu doar că asigură trecerea avioanelor prin spaţiul nostru aerian, dar se ocupă şi de transmiterea informaţiilor de la o aeronavă la alta.
Tot ROMATSA este compania care se ocupă de corelarea avioanelor civile cu cele militare.
Sorin Stoicescu, specialist aviaţie: În afară de transportul aerian, pasageri şi mărfuri, este vorba şi de rolul deosebit pe care îl are ROMATSA în coordonarea civil-militară în spaţiul aerian. O problemă legată de interoperabilitatea cu NATO
S-a ajuns aici după un conflict vechi de mai bine de 14 ani între statul român şi afaceriştii Ioan şi Viorel Micula. După ce Guvernul Tăriceanu a refuzat să le mai subvenţioneze trei firme, aşa cum fusese stabilit printr-un acord, fraţii Micula au dat în judecată statul.
În 2016, au câştigat despăgubiri de 84,5 milioane de euro. Însă, cu tot cu dobânzi, suma a ajuns acum la 395 de milioane.
Adrian Cuculis, avocat: Aşa cum statul te poate executa pe tine particular, exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu statul român. Dacă s-ar ajunge la o asemena situaţie, s-ar putea să nu mai discutăm despre ROMATSA ci depsre Micula SA
De patru luni, ROMATSA supravieţuieşte dintr-un fond de rezervă. Având conturile blocate nu poate încasa bani de la EUROCONTROL, agenţia europeană care colectează sumele datorate de companiile aeriene dirijate prin spaţiul aerian al Uniunii Europene.
Aşa a ajuns ROMATSA la un pas de blocaj. Totuşi, în ciuda problemelor financiare, conducerea companiei pregăteşte pentru salariaţi prime de zeci de mii de lei, potrivit surselor. Sumele uriaşe nu sunt însă confirmate şi oficial.
"În conformitate cu Acordul nr. 25941/14.12.2018, privind condiţiile de muncă, salarizarea precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă, încheiat între R.A. ROMATSA şi Sindicatul ATSR, cu ocazia sărbatorilor de Crăciun, se acordă fiecărui salariat o primă în limita fondurilor disponibile in BVC 2019", a fost mesajul transmis de reprezentanţii ROMATSA.