Românii, printre cei mai leneşi din Europa: 6 din 10 nu fac deloc mişcare. Cei care o fac, vor să arate bine, nu să fie sănătoşi
Românii fug de mişcare, iar cei care totuşi fac sport caută mai degrabă să arate bine decât să fie sănătoşi. E o motivaţie greşită, spun specialiştii, care ne îndeamnă să facem din sport o rutină. În felul acesta avem şanse să învingem statisticile care nu ne fac deloc cinste - doar grecii, polonezii şi portughezii sunt mai sedentari decât noi.
De Cristina Oprea la 23.07.2023, 20:23Cine iubeşte mişcarea, se trezeşte dis de dimineaţă să alerge în aer liber. "Stau foarte mult în birou, între patru pereţi, şi pe mine mă relaxează sportul, este pur şi simplu pentru minte. Fac de prea mulţi ani, adică niciodată nu este prea mult, dar de mulţi ani, de foarte mulţi ani, cred că dintotodeauna. Să fiu sănătoasă, la minte şi la trup", spune o femeie.
6 din 10 români nu fac niciun fel de activitate fizică
Când vine vorba de sport, mai uşor găsim scuze decât motivaţie. Doi bărbaţi trecuţi de prima tinereţe spun că abia după ce au ieşit la pensie au descoperit cât de importantă este activitatea fizică. "Pentru mine vă spun sincer a devenit ca un fel de drog. dimineaţa, m-am trezit şi dacă nu vin în grădină pentru mine e o zi pierdută", spune un bărbat. Nu avem, de fapt nicio scuză să nu trecem la fapte.
Dacă pentru a face sport într-o sală de fitness şi cu un instructor personal avem nevoie de un buget care poate ajunge şi la 150 de euro pe lună, pentru mişcarea în aer liber nu avem nevoie de bani. În plus, funcţionează ca un antidepresiv natural. În ciuda beneficiilor, 6 din zece români nu fac niciun fel de activitate fizică, arată un raport Eurostat. Iar dintre cei care îşi găsesc totuşi timp, mulţi practică sport doar ca să arate bine. Riscul pentru aceştia este să se lase de îndată ce ajung la greutatea dorită.
"Pentru a ne crea o rutină din a face mişcare, trebuie să să începem cu intensităţi mici, efort moderat, echipament adecvat sportului pe care îl pacticăm. Să avem un mentor, instructor, antrenor potrivit. Să fim consecvenţi. Să începem cu o zi pe săptămână, după care, treptat, să ne propunem să facem să facem apoi două trei zile", a declarat Adrian Dănescu, instructor. Într un top al sedentarismului suntem pe locul 4 în Europa după polonezi, greci şi portughezi.