Roxana Preda, tunar la 24 de ani. Tânăra face parte din Brigada 30 Gardă
Cu un zgomot inconfundabil, dar întotdeauna surprinzător, artileriștii Brigăzii 30 Gardă acompaniază de aproape 3 decenii momentul intonării Imnului Național la Parada de 1 Decembrie. Deşi simplă la prima vedere, misiunea lor este cât se poate de complicată.
De Redactia Observator la 01.12.2019, 14:21Cu un zgomot inconfundabil, dar întotdeauna surprinzător, artileriștii Brigăzii 30 Gardă acompaniază de aproape 3 decenii momentul intonării Imnului Național la Parada de 1 Decembrie. Deşi simplă la prima vedere, misiunea lor este cât se poate de complicată.
Deși are doar 24 de ani, Roxana Preda face parte, de anul trecut, din Brigada 30 Gardă.
Roxana Preda: Am intrat în cariera militară în urma ofertei educaționale pe care ne-au prezentat-o membrii centrului militar județean Olt. Am fost impresionantă de uniforma acestora, de siguranța de sine dar și de pozitivismul pe care ni-l transmiteau. Am ajuns acasă și le-am dat vestea, le-am spus că vreau să intru în frumoasa familiei a armatei româniei
Ca în fiecare an, artileriștii s-au pregătit temeinic pentru parada de 1 decembrie.
Traditia celor 21 de salve provine dintr-un vechi obicei marinăresc astfel că înainte ca o navă să intre într-un port străin acestea își descărcau întreaga muniție pentru a își dovedi bunele intenții
Cele 21 de salve de tun sunt trase la un interval de aproximativ 10 secunde, cât timp se intonează imnul național.
Tunurile pe care le folosesc militarii au fost proiectate cu peste 70 de ani în urmă.
Militar: Am muncit din greu, ne-am antrenat indiferent de conditiile meteorologice pentru a ne executa misiunea in conditii foarte bune. Cel mai dur antrenament a fost tot în poligonul Ghencea, anul trecut, afara ploua foarte tare, era foarte frig.
Din 1982 şi până în prezent, Brigada 30 gardă a fost desemnată să acompanieze cu salve de tun evenimentele de cel mai înalt nivel.