Rușii ar fi furat din Herson artefacte moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare. Ce spune ministrul Culturii
Retragerea ruşilor din Herson se face prin jaf. Trupele ruseşti pleacă cu tot ce prind - de la ambulanţe, maşini şi tractoare, până la obiecte de artă. Din muzeul din Herson ruşii ar fi furat două pisanii moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare. Artefactele din secolul al 15-lea ar putea fi duse în Crimeea. Îngrijorat de situaţie, ministrul culturii de la Bucureşti spune că se fac demersuri pentru recuperarea acestor bunuri de patrimoniu.
De Florentina Lazăr la 05.11.2022, 20:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cetatea Albă, un monument istoric ridicat pe malul Nistrului, a fost întărită de Ştefan cel Mare. Momentul a fost consemnat în două pisanii, două plăci de dimensiuni mai mari, care conţin inscripţii sculptate în piatră.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, director MNAIR: Ele menţionează atât activitatea constructivă desfăşurată la Cetatea Albă, care era cel mai important oraş al Moldovei, şi, în acelaşi timp, incripțiile menționează numele şi funcţiile unor conducători ai cetăţii.
De a lungul istoriei, pisaniilor li s-a mai pierdut urma
Timp de 50 de ani nu s a ştiut nimic de ele. Au fost redescoperite în 2013 la muzeul din Herson.
- Condiţia pusă de Moscova Occidentului pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale - surse Reuters
- Putin susţine evacuarea parţială a oamenilor din Herson. Indicii despre planul ruşilor în Ucraina, conform...
- Povestea medicului militar ucrainean, eliberat înainte să nască. Rușii au amenințat-o că îi vor lua fetița:...
Ernest Oberländer-Târnoveanu, director MNAIR: Ele au fost cunoscute din secolul 19, dar în 1945, după Al Doilea Război Mondial, autoritățile sovietice au scos inscripțiile din ziduri, cele două pisanii din vremea lui Ștefan cel Care erau deasupra porții principale au cetății și şi nu se știe din ce motiv le-au dus la muzeul din Herson.
Ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, a discutat cu omologul său din Ucraina şi speră să recupereze artefactele şi să le aducă în România pe perioada războiului.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: De cazul în speță, al pisaniilor, nu știa nimic, am promisiunea dumnealui că se va interesa și că în foarte scurt timp o să avem o reacție de la sursă, dacă au fost luase de ruși, dacă nu, dacă putem să le luăm pe parcursul acestui război. Vorbim de un patrimoniu cultural care ne interesează în mod direct, o moștenire a lui Ștefan cel Mare.
Oficialii ucraineni susţin că multe din picturile şi operele furate de ruşi din muzeele lor au fost scoase la vânzare.