Antena Meniu Search
x

Condiţia pusă de Moscova Occidentului pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale - surse Reuters

Rusia doreşte ca Occidentul să reducă restricţiile impuse băncii de stat pentru agricultură Rosselhozbank, pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale, au declarat patru surse familiare cu cererea, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 05.11.2022, 14:02

Condiţia pusă de Moscova Occidentului pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale
Condiţia pusă de Moscova Occidentului pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale - Shutterstock

Moscova şi-a suspendat participarea la coridorul de cereale securizat al Mării Negre, la sfârşitul lunii octombrie, dar a revenit după patru zile, atenuând temerile cu privire la alte perturbări ale exporturilor de cereale ale furnizorului cheie Ucraina, într-un moment de inflaţie globală a preţurilor alimentelor. Preşedintele Vladimir Putin şi-a rezervat dreptul ca Rusia să oprească din nou acordul intermediat de Naţiunile Unite, în timp ce şeful ONU, Antonio Guterres, presează Moscova să accepte prelungirea pactului dincolo de expirarea programată pentru 19 noiembrie.

Ce le-ar fi cerut Rusia ţărilor Occidentale

Rusia nu şi-a detaliat public cererile, dincolo de apelurile de a debloca îngrăşămintele ruseşti blocate în porturile şi depozitele europene şi de a relua exporturile de amoniac, un ingredient important în îngrăşăminte, printr-o conductă Rusia-Ucraina. Potrivit news.ro, cele patru surse, care au refuzat să fie identificate din cauza sensibilităţii subiectului, au spus că Rusia cere ţărilor occidentale să permită băncii de stat Rosselhozbank să-şi reia relaţiile cu băncile corespondente, în ciuda sancţiunilor occidentale.

Acest lucru ar permite băncii, care nu a avut până acum un rol major în comerţul internaţional cu cereale, să proceseze plăţi pentru cereale şi alte produse alimentare ruseşti, au adăugat două dintre surse. Înainte de cele mai recente sancţiuni, astfel de plăţi erau gestionate de bănci internaţionale şi subsidiare ale altor bănci ruseşti din Elveţia. Sursele nu au precizat ce răspuns ar fi putut primi Rusia la propunerile sale.

Pe acelaşi subiect

Reacţia ONU, cu privire la problema exporturilor de cereale din Rusia

O sursă a ONU, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că facilitarea plăţilor pentru alimente şi îngrăşăminte ruseşti prin Rosselhozbank este în discuţie cu Uniunea Europeană şi alte părţi. Rusia a declarat că sancţiunile impuse după începerea a ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina îngreunează comercianţilor ruşi de cereale şi îngrăşăminte să proceseze plăţi şi să acceseze nave, asigurări şi porturi, chiar dacă alimentele sunt scutite.

ONU a declarat că ”rămâne hotărâtă să înlăture obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti”. Nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la propunerea Rusiei. Ministerul de Externe al Rusiei şi Banca Rosselhoz nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că sancţiunile UE au fost concepute pentru a nu viza comerţul cu produse agricole şi alimentare ruseşti şi includ scutiri în cazul în care acesta era scopul. ”Rusia foloseşte mâncarea ca armă de război şi aceasta este încă o manipulare a faptelor şi răspândirea dezinformarii. Îndemnăm toate părţile să reînnoiască acordul”, a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să fie numit.

Moscova a spus că acceptarea sa de extindere a acordului pentru cereale la Marea Neagră depinde de sprijinul pentru exporturile proprii de cereale şi îngrăşăminte. Rusia este un mare producător agricol şi cel mai mare exportator mondial de grâu. Ucraina, ale cărei transporturi către pieţele globale au fost blocate de conflict şi de controlul Rusiei asupra apelor Mării Negre, până în iulie, este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale.

Reluarea acordului de către Rusia pe 2 noiembrie a urmat medierii de către Turcia, care a ajutat la negocierea acordului alături de Naţiunile Unite. Un diplomat occidental informat despre discuţii a spus că Turcia a insistat foarte mult pe lângă Rusia pentru a rămâne la acord şi că Rosselhozbank a făcut parte din discuţii, dar nu are legătură directă cu suspendarea acordului de către Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Condiţia pusă de Moscova Occidentului pentru a facilita exporturile ruseşti de cereale - surse Reuters