Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea medicului militar ucrainean, eliberat înainte să nască. Rușii au amenințat-o că îi vor lua fetița: "Eram atât de speriată”

 Medicul militar ucrainean Mariana Mamonova servise pe linia frontului din Mariupol de la începutul războiului, în februarie, dar acum miza era chiar mai mare decât de obice, descoperise că era însărcinată cu două săptămâni mai devreme. BBC relatează povestea medicului eliberat înainte să nască.

de Redactia Observator

la 05.11.2022 , 14:47

Rușii au amenințat-o că îi vor lua fetița Povestea medicului militar ucrainean, eliberat înainte să nască - Shutterstock

Într-o noapte târzie, la începutul lunii aprilie, medicul militar ucrainean Mariana Mamonova se îndrepta spre o poziție de luptă din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, împreună cu soldații din unitatea sa, potrivit Mediafax.

Luptele erau strânse; sunetul focurilor de armă și al bombelor venea din toate direcțiile. Una dintre ele ar fi putut lovi vehiculul lor în orice moment. Era frig și întuneric beznă, dar, uneori, cerul se lumina cu ceea ce părea a fi arme cu fosfor, luminând drumul din față. Mariana servise pe linia frontului din Mariupol de la începutul războiului, în februarie, dar acum miza era chiar mai mare decât de obicei - descoperise că era însărcinată cu două săptămâni mai devreme.

Orașul era asediat de forțele rusești, bombardat zi și noapte, țintit fără încetare cu rachete rusești. Batalionul ei era staționat la uzina siderurgică Illich, una dintre ultimele rezistențe ucrainene din oraș. Dar rușii se apropiau, iar deplasarea la orice distanță de bază însemna riscul de a muri sau de a fi capturat.

Articolul continuă după reclamă

Neavând nicio modalitate sigură de a scăpa de linia frontului, Mariana nu a avut de ales decât să rămână cu unitatea ei, în ciuda sarcinii, și să spere la ce e mai bun pentru ea și pentru copilul ei. Dar a fost ghinionistă.

Pe acelaşi subiect

„Mașina noastră a fost oprită și ni s-a spus: „din acest moment sunteți prizonieri ai Federației Ruse. Un pas la dreapta sau un pas la stânga și tragem. M-am întors către băieții cu care eram și le-am spus „spuneți-mi că nu suntem capturați”. „Spuneți-mi că nu ne iau prizonieri!”. Eram atât de speriată”, a declarat ea pentru BBC. 

Mariana și colegii ei au fost transferați într-un depozit pentru trei zile înainte de a fi duși la închisoare

Dar cele mai mari temeri ale ei au devenit realitate. Mariana și colegii ei au fost transferați într-un depozit pentru trei zile înainte de a fi duși la închisoarea Olenivka, în partea ocupată din estul Ucrainei. Unitatea, cunoscută pentru condițiile sale mizerabile, personalul abuziv și camerele supraaglomerate în mod cronic, a fost locul unui atac cu rachete care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni. Ambele părți se acuză reciproc de atac.

Pentru Mariana, acesta a fost începutul unui calvar de șase luni în care a dormit pe podea și a fost privată de acces la hrană sănătoasă și aer curat. A fost intimidată și amenințată în timpul interogatoriilor și, la un moment dat, a fost împiedicată să folosească toaleta în timp ce era însărcinată în nouă luni. De asemenea, a fost îngrozită că bebelușul ei se va naște în captivitate și îi va fi luat. La scurt timp după ce a fost capturată, a fost interogată de un oficial rus.

„Mi-a spus că, dacă nu răspund așa cum vrea el, mă va trimite într-un lagăr din Rusia și copilul meu va fi luat”, a declarat Mariana. Interogatorul ei a amenințat că se va asigura că copilul ei va fi transferat de la un orfelinat la altul, făcându-l imposibil de urmărit vreodată.

„A fost cu adevărat groaznic, am plâns foarte mult”, a spus ea în tăcere.

Au fost folosiți câini care lătrau pentru a o intimida pe femeie să facă declarații false

Alteori, au fost folosiți câini care lătrau pentru a o intimida pe Mariana să facă declarații false. Pe tot parcursul calvarului ei, pregătirea medicală a Marianei i-a dat asigurări că sarcina ei se dezvolta normal. Însă condițiile din închisoare erau precare.

„Locuiam într-o cameră mică, destinată pentru șase persoane, dar erau 40 de femei acolo. Femeile mai în vârstă dormeau câte două sau trei într-un pat suprapus. Eu dormeam pe podea, sub un pat cu o prietenă. Aveam câteva perne și o pătură”, a spus ea.

Mai târziu, Mariana a fost transferată într-o cameră mai mică, unde a dormit pe un palet de lemn pe podea. În primele câteva luni, a fost tratată exact la fel ca toate celelalte femei deținute. Dar când era însărcinată în șapte luni, un medic a sfătuit-o că are nevoie de mai mult aer proaspăt și i s-a permis să se plimbe prin curte.

„Depindea însă de ce gardian era în tură. Uneori puteam petrece jumătate de zi afară, alteori nu mă lăsau să ies deloc”, a spus aceasta.

Mariana și-a văzut copilul pentru prima dată în luna iulie

În luna iulie, ea a dezvoltat o complicație și a fost dusă la spital pentru o ecografie. A fost prima dată când Mariana și-a văzut copilul.

„I-am văzut brațele și picioarele mici. Și-a desfăcut pumnul și mi-a arătat cele cinci degete mici. Am plâns și am plâns. Mi-au spus că bebelușul este bine, dar că este foarte mic și că trebuie să mănânc mai mult și să iau mai multe vitamine”, a spus Mariana. 

Când s-a întors la închisoare, unor gardieni li s-a făcut milă de ea și i-au adus mâncare gătită de acasă și vitamine. În timp ce Mariana intra în ultimele săptămâni de sarcină, se vorbea despre un schimb de prizonieri, dar încă nu exista niciun semn că acesta s-ar fi întâmplat. Soțul ei, Vasyl, frustrat de lipsa de urgență a guvernului ucrainean în ceea ce privește negocierea eliberării ei, a făcut apel la eliberarea ei din motive umanitare.

„O mamă și copiii ei sunt sacri peste tot... Lăsați-i să o elibereze”, a declarat el pentru BBC cu câteva zile înainte de eliberarea ei.

Mariana a fost transferată la o maternitate din Donețk, unde a fost tratată bine, dar amenințarea de a fi separată de copilul ei a rămas. Au apărut două posibilități: fie Mariana va fi trimisă la o închisoare din Donețk, unde ar putea trăi cu bebelușul ei atâta timp cât îl va alăpta. Sau va fi dusă într-o instituție din Rusia, unde copilul îi va fi luat când va împlini trei ani. Era prea speriată pentru a întreba unde ar fi dus copilul ei în oricare dintre scenarii. Mariana a simțit că un schimb era ultima ei speranță. Dar într-o vineri, în septembrie, a primit vestea de care se temea.

„Mi-au spus că schimbul a fost anulat. Situația de pe linia frontului se intensificase, iar cele două părți nu se puteau înțelege. Am înțeles că era sfârșitul”, a spus Mariana. Până atunci, ea ar fi putut naște în orice zi.

Dar, în weekend, ceva s-a schimbat. Mariana nu știe de ce, dar, dintr-o dată, schimbul a primit undă verde. Marțea următoare, ea a fost transferată împreună cu alte zeci de prizonieri într-un oraș din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina. Acolo, a fost legată la ochi, cu mâinile legate, și a fost urcată într-un avion militar împreună cu alți prizonieri către o locație din Belarus.

Călătoria a durat 20 de ore, dar soldații ruși care o păzeau pe Mariana au refuzat să o lase să folosească toaleta, în ciuda faptului că era însărcinată în nouă luni.

„Folosește această sticlă”, au glumit ei.

Din Belarus a fost condusă pe distanța scurtă până la granița cu Ucraina și s-a întors în siguranța relativă a patriei sale. După doar patru zile, Mariana a născut o fetiță sănătoasă, pe nume Anna. Aceasta cântărea 3,2 kg - în limitele normale. În ceea ce privește viitorul, Mariana ar dori să continue să lucreze în medicină, dar soțul ei și-a exprimat clar punctul de vedere.

„Spune că nu va face față dacă mă întorc pe front. A spus că mă va părăsi”, a spus ea. Deocamdată, cuplul este mulțumit că se adaptează la noua lor viață de familie.

„M-am obișnuit deja cu faptul că am un bebeluș, care mi-a schimbat complet viața. Am avut chiar timp să mă obișnuiesc cu ideea de a fi mamă. Este pur și simplu regretabil că a trebuit să fac asta în închisoare”, a spus ea.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Povestea medicului militar ucrainean, eliberat înainte să nască. Rușii au amenințat-o că îi vor lua fetița: "Eram atât de speriată”