Salariile medicilor Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, acuzaţi că luau şpagă până şi haina de pe pacienţi
Acuzaţi că luau mită de la pacienţi ca să-i opereze, medicii Cristian Paleru şi Corneş Petreanu aveau salarii impresionante. În prezent, alţi patru medici se află sub control judiciar, inclusiv rezidenţi.
De Andreea Petrescu la 21.09.2023, 19:44Doi dintre medicii de la Marius Nasta acuzaţi că luau mită aveau 15.000 de lei salariu. Directoarea recunoaşte - chiar ea i-a denunţat. Dintre cei nouă doctori anchetaţi pentru că ar fi operat pe bani, unu a fost arestat în urmă cu puţin timp - este printre cei mai cunoscuţi în lumea medicală. Procurorii au pus sechestru în valoare de aproape un milion de euro pe averile celor acuzaţi.
Reporter Observator: "Este adevărat că aţi luat mită? Nu v-a fost frică de consecinţe?"
Reporter: "Ruşine! Să vă fie ruşine! Ruşine! Dumneavoastră le-aţi cerut banii?"
Cristian Paleru, după gratii timp de 30 de zile
- Caracatiţa şpăgii din spitalul Marius Nasta. Cristian Paleru, medicul care cerea şpagă de 6.000 de lei...
- Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, medicii care ar fi operat doar dacă primeau şpagă. Celor fără bani le...
- Percheziţii la Institutul "Marius Nasta". Sunt vizaţi medici si anestezişti pentru luare de mită. Unul dintre ei...
Ei sunt Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, doi dintre cei mai căutaţi medici de chirurgie toracică din România.
Aseară au fost reţinuţi alături de doi rezidenţi, iar astăzi, judecătorii l-au trimis pe Cristian Paleru după gratii 30 de zile. Colegul lui, Cornel Petreanu, aşteaptă decizia magistraţilor din moment în moment.
Alţi patru medici sunt anchetaţi sub control judiciar. Un singur acuzat a rămas în libertate, dar numai pentru că este plecat în vacanţă în străinătate. Procurorii au primit informaţii chiar de la directoarea Institutului Marius Nasta.
Alături de ei, anchetatorii au mai reţinut seara trecută doi rezidenţi. Patru medici au fost anchetaţi sub control judiciar şi au obligaţia să meargă periodic la poliţie. Un singur acuzat a rămas în libertate, dar numai pentru că este plecat în vacanţă în străinătate. Procurorii au primit informaţii chiar de la directoarea institutului Marius Nasta.
Tarifele de mită variau între 200 şi 2000 de lei
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: "Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, dar este datoria mea să transmit orice suspiciune către organele de urmărire penală. Au fost 3 plângeri la registratură toate au fost trimise mai departe. A doua cercetare pleacă de la o sesizare făcuta la începutul acestui an, după o sesizare făcută de un pacient. Și am trimis-o spre poliție. Faptul că i se solicitase bani."
Filip Petreanu, reporter Observator: "Medicul Cornel Petreanu nu avea tarif fix. Accepta şi 200, dar şi 2000 de lei. Când pacientul nu avea bani, se mulţumea şi cu sticle de băuturi rafinate şi scumpe pe care mai apoi avea grijă să le valorifice."
Cei nouă medici anchetaţi de DNA îngreunează situaţia pacienţilor programaţi la operaţie. Aceştia vor fi redistribuiţi altor chirurgi.
Secţia de chirurgie rămâne fără medici
Andreea Petrescu, reporter Observator: "În urma acestui scandal, secţia de chirurgie toracică rămâne fără trei chirurgi, dar şi fără trei rezidenţi. Asta înseamnă că activitatea trebuie reorganizată pentru ca în perioada următoare să nu apară problemele cu gărzile, dar şi cu operaţiile."
În tot institutul de pneumologie "Marius Nasta" sunt afişe care interzic darea şi luare de mită. De aceea, directoarea dă de înţeles că nu îi mai vrea pe medicii anchetaţi în spital, chiar dacă vor fi achitaţi la proces.
Rezidenţii au fost corupţi de către cei doi medici
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: "Se vor mai întoarce la spital după finalizarea anchetei penale? Acestea sunt aspecte penale care trebuie discutate cu biroul juridic. Din punctul meu de vedere, este nedemn pentru o astfel de persoană să se mai uite în ochii unui pacient. Salariul de la spital era în jur de 15.000 de lei."
Cornel Savu, şeful secţiei de chirurgie toracică: "Banul reprezintă un drog pentru anumiţi oameni și e greu să îi dezveţi de asemenea atitudini! Rezidenţii s-au băgat de teamă. Surpriza a fost că sunt profesori care au acest comportament."
România este pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa corupţiei din sistemul sanitar, conform ultimului Eurobarometru publicat de Comisia Europeană.