Antena Meniu Search
x

Video Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, medicii care ar fi operat doar dacă primeau şpagă. Celor fără bani le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie

Scandal uriaş de corupţie la Institutul Marius Nasta. Doi dintre cei mai cunoscuţi medici în chirurgie toracică din România sunt acuzaţi că au luat mită de la pacienţi zeci de mii de euro şi chiar hainele de pe ei. Cei doi medici aveau propria caracatiţă, formată din rezidenţi şi anestezişti. Grav este că uneori au condiţionat actul medical, spun procurorii anticorupţie. În unele cazuri, când bieţii oameni nu aveau bani, li se cereau sticle cu băutură scumpă sau cupoanele de pensie.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 20.09.2023, 19:20

Vezi și

Cristian Paleru şi Cornel Petreanu. Sunt doi dintre cei mai cunoscuţi medici în chirurgia toracică din România. Doctori în ştiinţe medicale, cu CV-uri impresionante şi mii de operaţii la activ. Acum, acuzaţii grave planează asupra lor. 

Luau mită ca să opereze pacienţii

"Doi dintre medicii vizaţi de anchetă sunt profesori universitari şi coordonatori ai Universităţii de Medicină şi Farmacie. Unul dintre ei a ajuns până acolo încât ar fi cerut geaca unui pacient, pentru că acesta nu a avut bani de şpagă", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

Procurorii au intrat pe fir anul trecut, când un pacient a făcut un denunţ. În plus, anchetatorii au descoperit neconcordanţe mult prea mari între averi şi salarii, spun procurorii anticorupţie, care au pus microfoane în secţia de chirugie toracică.

Pe acelaşi subiect

Caracatiţa şpăgii de la Marius Nasta

Cei doi chirurgi, împreună cu un medic specialist, trei anestezişti şi trei rezidenţi, aflaţi la început de carieră, au uitat de jurământul lui Hipocrate şi au luat bani de la pacienţi, spun anchetatorii. Surse Observator vorbesc despre o caracatiţă a şpăgii în spitalul Marius Nasta împărţită în două echipe.

Detaliile din anchetă sunt scandaloase. Cristian Paleru şi-ar fi indexat şpaga o dată cu inflaţia. De la 5.000 de lei, ar fi mărit mita la 6.000 de lei în ultimele luni. Cine nu avea bani, oferea cuponul de pensie ori haina de pe el. 

Le cereau pacienţilor şi haina de pe ei

"Surse din anchetă vorbesc de situaţii de-a dreptul revoltătoare când bolnavii nu erau trataţi sau băgaţi în sălile de operaţie dacă nu întindeau plicul cu bani sau băutură scumpă", spune Andreea Petrescu, reporter Observator. 

Cornel Petreanu, şcolit la Strasbourg, unde a şi locuit o bună perioadă, n-ar fi avut un tarif fix. Se mulţumea cu oricât îi dădea pacientul, uneori chiar şi 2.000 de lei. Sticlele primite de la pacienţi ar fi fost valorificate în satul natal, unde erau vândute cu paharul la bar, spun surse din anchetă. La percheziţii, în casa sa, procurorii au găsit 50.000 de euro. Imediat, a fost adus şi la Marius Nasta pentru a-i scotoci biroul. 

"Urmează ca în urma probatoriului să vedem despre ce este vorba. Se vor dispune măsuri. Este un dosar în derulare, daţi-ne voie să nu comentăm", a declarat un avocat.

Pacienţii ştiu deja "regula" mitei

Pacienţii şi rudele celor care au trecut pragul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta vorbesc deschis despre boala gravă din spital. Asta deşi pe fiecare uşă a unităţii medicale sunt lipite afişe care interzic darea şi luare de mită.

"Sunt şi situaţii în care medicul spune clar: Dai...Te condiţionează! Dar sunt excepţii!", povesteşte un pacient, filmat cu camera ascunsă. "Soțul meu a fost la acest spital, la doctorul P, care, cu toate "atenţiile" date, nici nu a pus mâna pe el, a lăsat un rezident care l-a cusut pe viu, ca pe un porc", dezvăluie ruda unui pacient.

"Este inacceptabil, este profund imoral. Nu ştiu unde au crescut aceşti oameni, cum au fost educaţi sau ce anume le-a determinat acest comportament de lăcomie şi de dispreţ faţă de pacient şi faţă de suferinţa lui. Declar că discutăm de o tulburare profundă a unora dintre colegii noştri", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Şpaga "fără leac" din Sănătate

Şpaga pare fără leac în sistemul de sănătate. În urmă cu două zile, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Cristian Plută, a fost ridicat de procuroii DNA şi acuzat că a primit mită 60.000 de euro pentru contracte privilegiate şi alţi 20.000 de euro pentru o numire cu dedicaţie în funcţia de manager interimar al Spitalului Colentina. Şpaga a fost interceptată de procurori. 

  • Martor DNA: Ce avem în pungă? 20.000? Pentru? Vine omu' cu 20.000 aici! 
  • Cristian Plută: Ăsta este omu'. Joacă în echipă.
  • Martor DNA: Îi împărțim la 2.
  • Cristian Plută: Ok. 

Ultimul eurobarometru publicat de Comisia Europeană ne clasează pe locul întâi la corupția din sistemul de sănătate. Ne urmează îndeaproape Grecia, Lituania și Polonia. La polul opus se află Spania, Olanda, Portugalia și Finlanda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, medicii care ar fi operat doar dacă primeau şpagă. Celor fără bani le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie