Salvatorii încep să-şi piardă speranţa că vor mai găsi victimele tragediei din Mureş. "Singura posibilitate ar fi ca persoanele să iasă la suprafaţă"
De trei zile şi trei nopţi căutările nu au încetat pe râul Mureş. Dar nici urmă de cei doi copii şi doi părinţi care au căzut din barcă. Deşi scandandrii şi pompierii din 2 ţări cercetează în amănunt zona, autorităţile cred că misiunea e una imposibilă: apa e adâncă, iar curenţii sunt foarte puternici. Cei 4 ar putea fi găsiţi abia atunci când nivelul apei va scădea. Ancheta penală va fi preluată de procurorii din Galaţi.
De Redactia Observator la 04.05.2023, 07:35Zeci de pompieri şi scafandri caută în continuare pe râul Mureş, dar fără rezultat. Misiunea e atât de periculoasă încât salvatorii antrenaţi pentru situaţii extreme se simt ei înşişi în pericol.
Andrei Herman, scafandru: Condiţiile sunt dificile din cauza vizibilităţii care este zero şi din cauza curenţilor care sunt foarte puternici. Din păcate nu ne ajută tehnica pe care o folosim de obicei când ne scufundăm. Există şi condiţii în care ne puten viaţa în pericol şi nu putem merge mai departe.
Salvatorii spun că nu vor opri căutările, chiar dacă încep să-şi piardă speranţa
Ultimele cercetări arată că barca, de fapt, nu s-ar fi răsturant. Ar fi luat apă la bord din cauza supraîncărcării şi s-a scufundat. Pompierii au găsit-o la patru kilometri de locul tragediei. Salvatorii spun că nu vor opri căutările, dar iau în calcul faptul că doar când vremea se va mai încălzi, trupurile dispăruţilor ar putea apărea la suprafaţă.
- ANIMAŢIE. Persoanele răsturnate cu barca în Mureş, căutate folosind o tehnică în premieră. Tânăra care...
- Pompierii din Ungaria, chemaţi în ajutor pentru a găsi cele 4 persoane dispărute pe râul Mureş. Un preot va...
- "Cu ce ți-am greșit, Doamne, să îmi faci așa ceva?" Strigătul de durere al femeii căreia i-a murit copilul de...
Andrei Herman, scafandru: Port o vestă, e special destinată pentru a-mi permite să pot să fiu cât mai manevrabil în condiţii grele, de curent. Vestea îţi salvează viaţa!
Tragedia a băgat spaima în locuitorii din Semlac. Plimbările pe râu deşi interzise sunt o obişnuiţă.
"Aşa un necaz... Să vezi tu moartea cu ochii că te învârţi cu barca."
"Nişte oameni extraordinari. E o tragedie foarte mare.''
Letitia Stoian, primar Semlac: Cred că nu este casă în Semlac care să nu se vorbească despre această tragedie. Este o întrebare de ce... ce se va întâmpla, ce s-a întâmplat şi cum putem să mergem mai departe.
Nici urmă de cei doi copii şi doi părinţi care au căzut din barcă
Pe lista dispăruţilor sunt un tată şi cei doi copii de 11 şi 6 ani - Robert şi Maria - şi tatăl vitreg al băieţelului în vârstă de 4 ani care a murit. Mama copilului a fost martora cumplitului accident. A reuşit să se salveze, dar a rămas singură cu un bebeluş de cinci luni. Urma să se căsătorească cu Eduard luna viitoare.
Barcagiul de 33 de ani care care a condus băut şi fără permis e cercetat în libertate pentru ucidere din culpă. Dosarul penal va fi preluat de anchetatori din partea opusă a ţării, de la Galaţi. Acolo sunt procurori care au competenţă în a ancheta accidente cu ambarcaţiuni.
În ultimele zile, pompierii au încercat un experiment în premieră. Au folosit un manechin pe care l-au aruncat în apă şi i-au urmărit traseul pentru a vedea dacă rămâne prins sub vegetaţia de subacvatică ori este dus mai departe de curenţi. Autorităţile au extins aria până în Ungaria, la gura de vărsare a râului mureş în Tisa.