Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Persoanele răsturnate cu barca în Mureş, căutate folosind o tehnică în premieră. Tânăra care şi-a pierdut fiul şi iubitul avea nunta luna viitoare

Continuă căutările celor doi copii şi doi părinţi dispăruţi în apele râului Mureş. Pompierii au încercat un experiment în premieră. Au adus un manechin pe care l-au aruncat în râu în speranţa ca îi va duce în locul în care au fost purtate victimele. Au cerut şi ajutorul vecinilor maghiari care îi caută pe cei patru la vărsarea răului Mureş în Tisa. Între timp, barcagiul beat şi fără permis a fost lăsat în libertate. Râul Mureş nu este navigabil, iar tragedia este cercetată ca un accident rutier.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 02.05.2023, 22:33

Vezi și

De două zile şi două nopţi, salvatorii îi caută fără încetare pe tatăl şi cei doi copii - Robert şi Maria, şi pe Eduard, tatăl vitreg al băieţelului mort. Cei patru au fost parcă înghiţiţi de Mureş când barca de lemn s-a răsturnat

Cei dispăruţi, căutaţi în continuare

"Robi e dispărut! Nu poţi să dai vina pe nimeni. Au fost şi părinţii de vină. Cum să urci în barcă pe aşa apă?", plânge Andrei Molnar, bunicul lui Robert. Mama care şi-a văzut băieţelul de patru ani cum se stinge sub ochii ei a postat un mesaj tulburător pe Facebook. A rămas singură cu un bebeluş de cinci luni. Luna viitoare avea nunta programată cu Eduard.  

"Mureşul este foarte puternic. Deşi scade, are valuri. Sperăm şi ne rugăm la bunul Dumnezeu să îi găsim. Facem tot posibilul să găsim trupurile neînsufleţite pentru a putea să-i redăm familiilor", a declarat Letiţia Stoian, primar Semlac.

Pe acelaşi subiect

Experiment în premieră pe Mureş

Într-o desfăşurare impresionantă de forţe, salvatorii înceracă cu orice preţ să îi găsească. Au făcut un experiment, în apele învolburate ale Mureşului, chiar în locul în care s-au răsturnat cele trei familii cu barca

Au folosit un manechin pe care l-au umplut cu apă ca să aibă greutatea unui adult şi l-au lansat în apă, cu ajutorul unor sfori şi balize. Un scafandru i-a urmărit traseul pe o porţiune de apă şi l-a ghidat. Salvatorii au vrut să vadă dacă rămâne prins sub vegetaţia extrem de deasă de sub apă, ori este dus mai departe de curenţii puternici ai râului. 

"Vrem să vedem aria în care să desfăşurăm cât mai exact căutarea. Au fost victime care au apărut chiar şi la peste 20 de kilometri de locul în care s-au înecat", a explicat Giovani Văcărescu, scafandru.

Deocamdată, nimeni nu a reuşit să le dea de urmă celor patru în apa adâncă şi tulbure. "30 de pompieri de la ISU Timiş și Arad participa la căutări. Străbat râul cu 12 bărci în lung şi-n lat. De la Timişoara au venit și voluntarii de la SALVO cu încă două bărci și şase oameni. Nici localnicii nu stau deoparte și caută disparuții cot la cot cu salvatorii", spune Iulia Pop, reporter Observator.

Aria de căutare, extinsă în Ungaria

Autorităţile au extins aria de căutare şi în Ungaria. Râul Mureş se varsă în Tisa, iar salavatorii iau în calcul inclusiv varianta ca trupurile celor patru să fi fost purtate de curenţi până în ţara vecină. În jurul prânzului, mai multe echipaje ungare au început să caute pe râu în zona Mako, la aproximativ 20 de kilometri de locul accidentului.  

Pompierii militari au împărţit perimetrul de căutare în patru sectoare. Din portul Periam şi până dincolo de graniţă. "Cele patru sectoare, extindem de la Periam până la podul plutitor. După aceea până la vama Nădlac. Apoi staţia de pompare Sânnicolaul Mare. Am făcut căutare până la graniţă, pe ambele maluri", au declarat ei. 

Barcagiul, cercetat în libertate

Între timp, ordonanţa de reţinere a barcagiului care i-a urcat pe cei 11 părinţi şi copii în ambarcaţiunea şubredă, beat fiind, fără permis şi cu barca neînmatriculată, a expirat. Procurorii nu au cerut mandat de arestare, iar tânărul de 33 de ani este cercetat în libertate pentru ucidere din culpă. Motivul? Oficial, Râul Mureş nu este navigabil, iar tragedia este cercetată ca un accident rutier. "Îl cunosc (n.r. pe barcagiu), nu are experienţă. Are barca de un an de zile. Sunt prieteni toţi. Ieri am vorbit puţin cu el", mărturiseşte un localnic. 

Autorităţile spun că vor continua să răscolească apele Mureşului până îi vor găsi pe cei doi copii şi doi părinţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Persoanele răsturnate cu barca în Mureş, căutate folosind o tehnică în premieră. Tânăra care şi-a pierdut fiul şi iubitul avea nunta luna viitoare