Se schimbă facturile la gaze şi energie. Ce va scrie pe ele din toamnă
Facturile la energia electrică şi gaze naturale, sunt un mister pentru românii de rând. Conţin prea multe informaţii care pot fi descifrate doar de specialişti. La această concluzie au ajuns şi parlamentarii, care au votat simplificarea documentului. Începând cu această toamnă, ar trebui să primim un nou tip de facturi, uşor de înţeles pentru toţi consumatorii.
De Alin Stan la 24.06.2022, 19:24Facturile la energie sunt o enigmă pentru majoritatea oamenilor. Conţin termeni tehnici pe care îi pot înţelege doar cei cu studii de specialitate. "Cogenerare, sincer chiar nu ştiu ce înseamnă. Nu ştiu şi chiar nu am avut curiozitatea să sun la ei să întreb. Sunt atat de stufoase facturile realizate şi bulversează atat de tare oamenii", spune o femeie. Factura la energia electrică conţine mai multe componente. Avem Taxa pe Valoarea Adăugată, accize, certificate verzi, distribuţia în reţea şi distribuţia de cogenerare. Sunt multe informaţii pe care oamenii nu le cunosc şi este un model destul de complicat pe are autorităţile vor să-l simplifice.
ANRE şi ANPC sunt instituţiile care vor stabili noul format al facturii
Aleşii au votat un amendament prin care facturile vor fi schimbate. Formatul, unic la nivel naţional pentru toţi furnizorii, va fi mai clar şi informaţiile vor putea fi înţelese de majoritatea consumatorilor. "Ce se doreşte a se evidenţia? Cât din preţ este de fapt şi de drept valoarea reală a energiei pe piaţa en gros. Ce trebuie să înţeleagă consumatorul? Cât plăteste. Toate aceste detalii trebuie clarificate", a declarat Dana Daraban, reprezentant furnizori.
ANRE şi ANPC sunt instituţiile care vor stabili noul format al facturii. Cel mai probabil, va fi gata în toamnă. "Considerăm că nu trebuie să ai studii universitare pentru aţi putea citi factura. Este normal ca aceasta să se adreseze consumatorului mediu, iar acesta neavând studiile de specialitate va înţelege foarte greu ce înseamnă curent activ sau reactiv", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. Preşedintele de la Protecţia Consumatorului recunoaşte însă că nu citeşte singur facturile. "Mă uit cu atenţie la soţia mea pentru că este cea care o citeşte şi o şi achită", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. În România sunt circa 9 milioane de consumatori de energie electrică şi aproximativ 3,5 milioane de gaze naturale.