Sea Shield 2019. Cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră din acest an (Video)
Exerciţiu de amploare pe Marea Neagră. Timp de cinci zile, Forţa Navală NATO va pune în aplicare proceduri de luptă împotriva ameninţărilor pe mare, subacvatice şi aeriene.
De Redactia Observator la 09.04.2019, 11:25Exerciţiu de amploare pe Marea Neagră. Timp de cinci zile, Forţa Navală NATO va pune în aplicare proceduri de luptă împotriva ameninţărilor pe mare, subacvatice şi aeriene. Totul după un scenariu bine pus la punct în care este simulat un război dur în care ar fi implicată şi ţara noastră. Vorbim despre o desfăşurare impresionantă de forţe, cel mai mare exerciţiu de acest gen organizat la noi. Şi spunem asta deoarece "Sea Shield", înseamnă un antrenament în care sunt implicate 20 de nave de război şi sunt mobilizaţi peste 2000 de marinari români şi străini.
E război pe Marea Neagră. O uriaşă flotă de luptă se desfăşoară pe apă la primele ore ale dimineţii. Nave de război şi sute de marinari militari ies în larg. În sprijin vine şi Aviaţia Militară cu două aeronave puternice. Intervin şi obstacole. Un incendiu a izbucnit la bordul unei navei româneşti, iar un militar este grav rănit.
Totul este doar un scenariu care prevede o confruntare în cazul unui război în care ţara noastră a fost angrenat.
Valentin Toma, secundul navei: Se execută un antrenament în lupta cu focul, în care grupa de vitalitate acţionează pentru stingerea unui incendiu, totul este simulat, lupta împotriva incendiului comportă mai multe etape
Echipajele de intervenţia şi-au testat astfel capacitatea de reacţie în cazul unei ameninţări reale.
Comandor Cornel Tănăsescu, comandantul fregatei Mărăşeşti: Tempoul activităţilor este foarte ridicat, am început cu activităţi foarte importante, cum ar fi exerciţiul de trageri cu artileria ganex, un exerciţiu de convoiere şi exerciţii de formaţii şi evoluţii manevre tactice.
Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al forţelor navale române: Este un exerciţiu necesar pentru că aşa cum bine ştiţi în special după anul 2014, de când Federaţia Rusă a anexat pe Insula Crimeea, activităţile de instruire ale Forţelor Navale s-au diversificat. Anul acest sunt prevăzute 120 de zile de prezenţă în Marea Neagră a grupărilor Navale NATO.
Cinci zile va dura exerciţiul urmând ca pe 13 aprilie, navele militare româneşti să se întoarcă în Portul Constanţa. Acţiunea vine şi pentru a marca două momente importante pentru comunitatea euro-atlantica în aceasta lună: 70 de ani de la înfiinţarea NATO şi 15 ani de când România a devenit stat membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice.