Patriarhul Daniel a votat printre primii la referendum. Declaraţia şefului Bisericii Ortodoxe Române
Prima zi de referendum a adus la urne sute de mii de români. Reprezentanţii Bisericii şi politicienii de la putere au fost primii care au răspuns la întrebarea din buletinul de vot. Nu au lipsit momentele tensionate.
De Redactia Observator la 06.10.2018, 19:41Prima zi de referendum a adus la urne sute de mii de români. Reprezentanţii Bisericii şi politicienii de la putere au fost primii care au răspuns la întrebarea din buletinul de vot. Nu au lipsit momentele tensionate. Câţiva membri ai unei comisii de votare au refuzat să le strângă mâna lui Liviu Dragnea şi lui Traian Băsescu.Absenţii zilei au fost tinerii. A fost pustiu în centrele universitare. În schimb, într-un sat din Bistriţa-Năsăud, sătenii îmbrăcaţi în port popular au umplut uliţele spre secţiile de votare.
O singură întrebare, două răspunsuri. DA sau NU. La 7 dimineaţa, s-au deschis toate cele 18.662 de secţii de votare din ţară. În primele ore, a bătut vântul prin secţiile de votare. La 10, prezenţa era de sub 1%.
Printre primii care au venit la urne au fost reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Daniel a păşit hotărât în sală, urmat de un alai de preoţi. A stat în cabina de vot mai puţin de un minut: "Este important să menţionăm faptul că, ţinând seama de scopul acestui referendum, participarea la vot este o onoare, un drept şi o binecuvântare. Mulţumesc."
La fel de matinal a fost premierul. La 9 dimineaţa, Viorica Dăncilă a intrat pe poarta liceului Jean Monnet din Capitală, alături de soţul ei.
Liviu Dragnea a venit singur la referendum. Preşedintele Camerei Deputaţilor a trecut prin momente stânjenitoare când doi membri ai Comisiei de vot au refuzat să dea mâna cu el. Prin aceeaşi experienţă a trecut şi Traian Băsescu. Fostul preşedinte a rămas cu mâna întinsă în faţa unui tânăr din comisie.
Rând pe rând, liderii PSD din întreaga ţară au sosit la urne, în timp ce marele absent al zilei a fost chiar preşedintele Klaus Iohannis.
Români din toată lumea decid dacă termenul de soţi va fi sau nu înlocuit în Constituţie cu expresia "bărbat şi femeie". Mulţi au ieşit de la urne nedumeriţi.
Puţini tineri au venit să-şi exercite dreptul. În centrele universitare din ţară a fost pustiu. Mai entuziasmaţi au fost adolescenţii care abia au împlinit 18 ani. Pentru ei, a fost primul vot.
La sat, ziua Referendumului pare că a trecut ca oricare alta.
Cea mai colorată localitate din ţară a fost Căianu Mare din Bistriţa Năsăud. Aici, oamenii au făcut din Referendum o sărbătoare. La vot au mers îmbrăcaţi în costume populare.
În afara graniţelor, au fost organizate 378 de secţii de votare. Cele mai multe - în Italia. Jumătate din ele au fost amenajate lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale.