Sf. Parascheva, la final: 250.000 de oameni s-au închinat la raclă în cele 7 zile de pelerinaj. "Uitaţi ce atmosferă. E chiar ceva tainic, sfânt"
A fost ziua cea mare pentru credincioşii veniţi la Iaşi, la hramul Sfintei Parascheva. 250 de mii de oameni s-au închinat la raclă în cele 7 zile de pelerinaj. Ieri, coada s-a întins pe kilometri întregi, iar timpul de aşteptare a fost de peste 20 ore. Iar în mulţime, au apărut şi candidaţii la prezidenţiale. Aseară a fost ultima noapte în care oamenii s-au putut închina afară, la sfintele moaşte. Astăzi, după ce şi ultimul pelerin se va închina, racla va fi reintrodusă în catedrala mitropolitană.
De Clara Mihociu la 15.10.2024, 08:44La lăsarea întunericului încă erau la rând peste 40.000 de oameni. Cei care au ajuns să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva înainte de miezul nopţii au aşteptat la rând peste 21 de ore.
Credincioşii s-au bucurat că au ajuns la ocrotitoarea lor chiar pe 14 octombrie.
Ultima noapte de pelerinaj
"- Ce înseamnă Sfânta Parascheva pentru dumneavoastră?
- Record de pelerini şi cozi kilometrice la moaştele Sfintei Parascheva, în Iaşi. Politicienii care au sărit rândul
- Mare de oameni la slujba de Sf. Parascheva de la Iaşi: Ciolacu, Ciucă, Geoană şi Lasconi au asistat din mulţime....
- Sf. Parascheva: 100.000 de sarmale vor fi împărţite. 50.000 de oameni încă aşteaptă să se închine la racla...
- Înseamnă multă dragoste şi ocrotire. Avem şi o fetiţă pe care o cheamă Parascheva. Şi am avut şi o experienţă la naşterea ei şi am simţit ajutorul Cuvioasei.
- De asta i-aţi pus numele Parascheva?
- Da, da.
- Este ultima noapte şi uitaţi ce atmosferă. E chiar ceva tainic, sfânt. Am vrut să ajung chiar de ziua ei", spun credincioşii.
"Am văzut oameni şi chiar tineri cu lacrimi în ochi. Aşa, fiecare cu felul lui de a fi, poate unul mai fuma, poate unul îşi mai pierdea răbdarea, sunt oameni toţi. Dar, aşa cum suntem noi, cu pete, cu păcate, cu ale noastre bune, mai puţin bune. Faptul că totuşi îl căutăm pe Dumnezeu, asta ne dă multă speranţă, pentru că ne putem schimba. Asta înseamnă că luptăm cu ceea ce nu ne place la noi", a declarat Gheorghe Mihăilă, preot.
Ieri dimineaţă, zeci de mii de oameni s-au strâns la Sfânta Liturghie care s-a ţinut pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Întreg oraşul a devenit o biserică uriaşă.
Iar în jurul Catedralei Mitropolitane a fost puhoi de oameni. A fost ziua în care se spune că puterile Sfintei sunt cele mai mari, iar credincioşii au stat neclintiţi la coadă.
"Pentru că îmi dă putere să merg mai departe, să trec peste răutăţile care ne înconjoară şi să încerc să fac fapte mai bune". "Încerc să vin în fiecare an pentru băiatul meu care e plecat acum în Australia. Venea noaptea şi stătea şi îngheţa de frig şi am zis că eu, femeie mai matură şi bătrână pot să vin, să mă sacrific, să stau câteva ore la rând", spun credincioşii.
Din cauza frigului şi a epuizării, zeci de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cei mai mulţi însă nu au renunţat. După slujbă, oamenii s-au înghesuit să prindă o porţie de sarmale, pregătite de voluntari.
Lupta pentru voturi lângă raclă
Candidaţii la prezidenţiale au încercat să joace cartea discreţiei. Au stat în mulţime, departe unul de celălalt. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, şi Elena Lasconi au ascultat slujba din mijlocul credincioşilor, doar Mircea Geoană a ales locul destinat oficialităţilor.
"Am venit ca în fiecare an. Şi singurul lucru pentru care ne rugăm cu toţii este să ne dea Dumnezeu înţelepciune, linişte şi pace", a declarat Nicolae Ciucă.
"Pentru sănătate", a declarat şi Marcel Ciolacu.
George Simion, însoţit de Gigi Becali, a sărit rândul ca să ajungă mai repede la raclă. Pentru prima dată după decizia Curtii Constituţionale care o scoate din cursa pentru Cotroceni, Diana Şoşoacă a făcut o baie de mulţime.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox. Născută în localitatea Epivata, de pe ţărmul Mării Marmara, în secolul al XI-lea, a trăit doar 27 de ani în care a dat dovadă de generozitate şi credinţă nestrămutată. Moaștele Sfintei au fost aduse la Iași în urmă cu 383 de ani.
"Racla cu moaşte va rămâne în continuare în faţa Mitropoliei, până ce ultimul credincios de la rând se va închina şi se va ruga pentru o minune", a declarat Lucian Apopei, preot.